Marijke Hilhorst (1952) studeerde Nederlands en literatuurwetenschap in Amsterdam en schrijft een wekelijkse column voor Elsevier. Ze is gespecialiseerd in levens- en familieverhalen. In 1999 debuteerde ze met De vader, de moeder & de tijd (genomineerd voor de Debutantenprijs 2000), over het ontluisterende dementieproces van haar ouders. In mei 2006 verscheen Zo'n dag en in 2007 publiceerde ze De kleine hel. Vrouwen over ontrouw en bedrog. In juni 2008 verscheen haar meest recente boek: Hoe schrijf je een familiegeschiedenis?
Behalve publicaties en lezingen over dit onderwerp verzorgt Marijke Hilhorst ook workshops voor mensen die plannen koesteren hun eigen familiegeschiedenis op te schrijven of daar al mee bezig zijn. In deze bijeenkomsten, voor groepen van maximaal 25 deelnemers, worden opdrachten uitgevoerd en besproken. Er is ruimschoots de gelegenheid tot het stellen van vragen. Verder komen er onderwerpen aan de orde die Marijke Hilhorst uitvoerig beschrijft in haar boek Hoe schrijf je een familiegeschiedenis?, zoals: hoe te beginnen, interviewen, bronnen, de rol van details, geheimen.
Marijke Hilhorst zou een groepje leerlingen (bovenbouw havo, vwo) kunnen begeleiden, bijvoorbeeld in een projectweek, om aan hun familiegeschiedenis te werken. Dat zou een gezamenlijk project kunnen zijn van docenten Nederlands en geschiedenis. Ze stelt zich voor dat er dan een week lang, vijf dagen aan dit project wordt gewerkt. Leerlingen krijgen opdracht hun vader/moeder, grootouders te interviewen. De vraaggesprekken worden op school voorbereid en uitgewerkt, en eventueel afgesloten met een tentoonstelling: foto’s van de verschillende familieleden met daaronder een kernachtige uitspraak, herinneringen aan de tijd waarin (groot)ouders leefden zoals geboortekaartjes, huwelijksaankondiging of een diploma. Marijke Hilhorst heeft leservaring en een eerstegraads bevoegdheid Nederlands.
(Foto: Harry Cock)