Judith Koelemeijer

Judith Koelemeijer

Judith Koelemeijer (1967) groeide op in het Zaanse Wormer. Zij studeerde Nederlands en Culturele Studies aan de Universiteit van Amsterdam, gevolgd door een postdoctorale opleiding Journalistiek aan de Erasmus Universiteit.

In 1994 ging ze als journalist werken bij ‘de Volkskrant’, waar ze al snel haar voorliefde ontdekte voor het schrijven over ‘gewone’ mensen en hun bijzondere verhalen. In 2000 nam ze ontslag om zich volledig aan het schrijven van haar familiegeschiedenis te kunnen wijden: het voor velen herkenbare verhaal van twaalf volwassen broers en zussen die samen voor hun zieke, oude moeder zorgen en terugkijken op hun jeugd in de jaren vijftig en zestig.

Het zwijgen van Maria Zachea – een ware familiegeschiedenis werd na verschijnen in 2001 alom geprezen om de literaire kwaliteit. Het boek won de NS Publieksprijs, het Gouden Ezelsoor voor het beste verkochte literaire debuut en de Zaanse Cultuurprijs. Er werden meer dan 350.000 exemplaren van verkocht. Inmiddels wordt ‘Maria Zachea’ door velen gezien als een echte klassieker en ook trendsetter wat betreft het genre van de familiegeschiedenis in Nederland.

Koelemeijers tweede boek, Anna Boom, verscheen in 2008, en vertelt het avontuurlijke levensverhaal van een Nederlandse vrouw die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Boedapest woonde. Ook dit boek groeide uit tot een bestseller. Anna Boom verscheen in augustus 2009 in Duitsland onder de titel Das Leben der Anna Boom – die Geschichte einer mutigen Frau.

Judith Koelemeijer geeft ook les in het genre van de literaire non-fictie. In oktober 2009 is zij een eigen cursus gestart in Amsterdam, veelal in samenwerking met succesvolle auteurs als Frank Westerman en Jan Brokken. Ook geeft Judith Koelemeijer regelmatig masterclasses Verhalende Journalistiek bij diverse media, waaronder Follow the Money, NRC en Dagblad van het Noorden. 

In augustus 2013 verscheen Judiths meest autobiografische boek:  Hemelvaart – Op zoek naar een verloren vriendin. In dit verhaal reconstrueert Koelemeijer de plotselinge dood van haar jeugdvriendin Annette, in 1985 op het Griekse eiland Paros. Het boek riep veel herkenning en ontroering op, en er werden meer dan 50.000 exemplaren van verkocht.

Tussen 2014 en 2022 werkte Judith – in opdracht van de Etty Hillesum Stichting en uitgeverij Balans – aan de biografie van Etty Hillesum (1914-1943). Voor de research reisde zij onder meer naar de VS, Israël en Auschwitz. Etty Hillesum – het verhaal van haar leven werd na publicatie eind 2022 overladen met lof. Zowel Trouw als NRC gaven het boek vijf sterren. De biografie stond op de shortlist van de Brusseprijs voor het beste journalistieke boek, de Libris Geschiedenisprijs en de Nederlandse Biografieprijs. Er verschenen vertalingen in het Duits, Frans en Italiaans.

In februari 2025 verschijnt Judiths non-fictie novelle De redding, het bijzondere verhaal van de oude Leah die op een dag met haar auto in het water belandt en de jonge studente Mirjam die haar redt. Een verhaal over kwetsbaarheid, moed en de ultieme vraag: wat zou jij doen voor een ander in nood?

Judith Koelemeijer woont in Amsterdam met haar man, de filmmaker Vuk Janic, en twee kinderen.

Terug naar boven

Geverifieerd door MonsterInsights