Een zoektocht naar identiteit tussen twee moeders, waar pijn en liefde elkaar ontmoeten. Een ontroerend portret van een schrijver in wording.
Openhartig, pijnlijk eerlijk en rauw: Waarom gelukkig zijn als je normaal kunt zijn geeft een heel nieuw inzicht in de ontwikkeling van het schrijverschap van de belangrijkste vrouwelijke romancier van Engeland. Het geeft de lezer een kader waarin Jeanette Wintersons romans gelezen kunnen worden en een beter begrip van haar werk.
In Waarom gelukkig zijn als je normaal kunt zijn beschrijft Winterson haar vroegste jeugd, de breuk met haar adoptieouders en de zoektocht naar haar echte moeder.
Jeanette Winterson debuteerde in 1985 met Sinaasappelen zijn niet de enige vruchten. De BBC bewerkte deze roman tot een televisieserie, die in ons land door de NOS onder de titel Sinaasappels en demonen werd uitgezonden. Verder verschenen van haar onder meer De passie, Op het lichaam geschreven, Vuurtorenwachten en De stenen goden. Van haar roman Op het lichaam geschreven werden in Nederland 25.000 exemplaren verkocht.
Ze ontving de Engelse Whitbread Prize for Best First Novel en de Amerikaanse E.M. Forster Award. Winterson woont in Oxfordshire en Londen. Zie ook www.jeanettewinterson.com.