Wat kunnen we leren van de kleurrijke ‘zwarte school’? Dit boek spreekt niet alleen over het basisonderwijs, maar over de samenleving als geheel.
Slecht onderwijs. Lerarentekorten. Ingewikkelde kinderen. Op kleurrijke ‘zwarte’ basisscholen lijkt van alles mis. Maar wie er gaat kijken, ziet dat het beeld dat er in onze samenleving van deze scholen bestaat aanpassing behoeft. Want welk type school levert bijvoorbeeld het hoogst mogelijke advies af voor de middelbare school? Dat is de islamitische basisschool.
Cordula Rooijendijk, directeur van een basisschool in Amsterdam, bezocht tientallen kleurrijke scholen en vond er antwoorden op vragen, ook op die waarop ze geen antwoord zocht. Over hoe je echt goed onderwijs inricht, bijvoorbeeld. Want natuurlijk kampen kleurrijke scholen met grote uitdagingen. Maar desondanks, of misschien wel juist daardoor, gebeuren er ook heel bijzondere dingen, waarover je vrijwel nooit iets hoort in de media. Zo komt Rooijendijk in haar prikkelende boek met vijftien lessen en met kantelende beelden over het basisonderwijs, zoals: