Tuimelingen

over leven, kunst en zien

‘Tuimelingen’ bevat essays en beschouwingen over leven, kunst en zinnelijkheid, de drie-eenheid waarover Bernard Dewulf al jaren schrijft. Maar inniger nog dan in vorige bundels zijn die drie thema’s nu vervlochten. Zoals in zijn essays over eenzaamheid, verlangen, troost, verbeelding, over stilte in de kunst, het naakt en de mannelijke blik, over de vrouw en het licht in schilderijen en over geliefde kunstenaars als Pierre Bonnard, Hugo Claus en Edward Hopper.

Dewulf overziet daarnaast in een fraaie reeks kortere beschouwingen ons tijdsgewricht aan de hand van beelden van ons dagelijks bestaan. Niet voor niets noemt hij zijn ‘Tuimelingen’ een ‘kroniek van een kijken’. Het is wat deze schrijver telkens weer doet: even lucide als zinnelijk kijken en schrijven. En ons mee laten kijken.

Lees meer
22,99

Je bestelt en rekent af bij boekenwereld.com, onze eigen webwinkel.

Bindwijze
Paperback

Bekijk Ebook

Op voorraad
  • Gratis verzending
  • Op werkdagen voor 20.00 besteld, volgende werkdag in huis (NL)

Je bestelt en rekent af bij boekenwereld.com, onze eigen webwinkel.

  • Taal: Nederlands
  • ISBN: 9789045042800
  • Pagina's: 256 pagina's

Dit boek in de media

‘Tuimelingen heeft iets van flessenpost uit een voorbije tijd door de nadruk op aandacht, vertraging, het belang van kleine gebaren.’ **** – De Standaard

De Standaard

‘Verfijnd, contemplatief proza, dat leest als poëzie, literair uitvergrote momentopnamen van zintuiglijke waarneming. Heerlijk mooi.’ – Stretto

‘Dewulf schrijft heerlijk lyrisch proza, het is al vaker gezegd. Hij schrijdt in zijn teksten omzichtig voorwaarts en vermijdt nietszeggende conclusies. (…) Niets dan goeds.’ – MappaLibri

Bernard Dewulf

Bernard Dewulf

Bernard Dewulf (1960 – 2021) was een Vlaams dichter, toneelauteur, schrijver van beschouwingen over kunst en van fijnzinnige columns voor De Standaard en De Morgen. Hij was ook stadsdichter van Antwerpen.

Hij debuteerde in 1995 met de dichtbundel Waar de egel gaat, waarvoor hij bekroond werd met de Vlaamse Debuutprijs voor Literatuur. In 2008 kreeg de essaybundel Naderingen, kijken en zoeken naar schilders de Dirk Martens Literatuurprijs. In 2010 won Dewulf de Libris Literatuurprijs en in 2011 de Inktaap, beiden met zijn bekendste werk Kleine dagen. Dat werd door de jury omschreven als "een stilistisch kroonjuweel ... met de allure van een getijdenboek met schitterende miniaturen". Hij vertaalde onder meer het klassieke toneelstuk Alcestis, in de bewerking van Ted Hughes, en zijn theatertekst Een Lolita uit 2013 werd bekroond met de Taalunie Toneelschrijfprijs.

In 2018 verschenen zijn dichtbundel Naar het gras in 2018, in 2020 de bundel Tuimelingen en in september 2022 is zijn laatste werk Jaargetijden postuum verschenen. In december 2023 verschijnen de bundel Verzamelde gedichten.

Meer boeken van deze auteur
Geverifieerd door MonsterInsights