Pubers vragen om tegenspel. Zeker als zij zichzelf en anderen door hun wangedrag benadelen. Op school leiden strenge maatregelen als verwijdering uit de klas en schorsing lang niet altijd tot verbetering van dat gedrag. Gesprekken, ook met de ouders, leveren vaak weinig op. Het aantal schorsingen blijft dan toenemen.
Er zijn leerlingen die, alle sancties en een begripvolle benadering ten spijt, hun leven niet beteren. Zij belanden op wachtlijsten voor hulpverlening of worden verwezen naar het speciaal onderwijs.
Ontspoord gedrag wordt vaak toegeschreven aan maatschappelijke omstandigheden of een falende opvoeding. Maar daarmee is de school nog niet ontslagen van de zorg voor orde en veiligheid. Wat is er nodig om een prettig leerklimaat te scheppen? Hoe brengen we leerlingen de mores van de school bij?
Straf/Regels bevat praktische en doeltreffende voorstellen voor iedereen die te maken heeft met de begeleiding en bijsturing van "onaanspreekbare" leerlingen.
Vol voorbeelden van strontvervelende pubers die zich dankzij de ludieke straf van het strafregels schrijven weer gingen gedragen. […] Boon geeft een levendige beschrijving van deze aanpak en legt duidelijk uit hoe hij toegepast moet worden. Zij weet de lezer te overtuigen. - DIDAKTIEF Niet een boek om te lezen, maar om in te lezen. Zo nu en dan, en dan stil te staan niet alleen bij de rol van de leerling, maar meer nog bij die van de school. - LEO PRICK in NRC HANDELSBLAD
NRC HandelsbladHet schrijven van strafregels is een door Boon geperfectioneerde kuur die ook in schijnbaar hopeloze gevallen werkt. Daarvan overtuigen niet alleen de voorbeelden, maar ook de […] uitleg. – AD ALGEMEEN DAGBLAD
Algemeen Dagblad