Culinair journalist Joël Broekaert duikt in de wetenschap van het proeven en helpt alle nieuwsgierige eters aan een smaakvoller leven. Gewapend met pen en vork reist hij als culinair schrijver de wereld over, eet in afgelegen gebieden en in gerenommeerde restaurants. Maar zijn geheime ingrediënt om élke maaltijd lekkerder te maken, is voor iedereen binnen handbereik: aandacht. En kennis over wat smaak precies is en hoe proeven werkt – dat helpt ook. Broekaert vertelt over het verschil tussen smaken en aroma’s, over de werking van onze zintuigen en over de chemie van het proeven. Je ontdekt waarom rode wijn daadwerkelijk naar stal kan smaken, hoe je lekkerder (en gezonder) kunt eten met umami en dat het verschil tussen kaneel en kruidnagel onmogelijk te proeven is als je niet kunt ruiken.
In een wervelende combinatie van wetenschap, aanstekelijke verhalen, een flinke snuf evolutiebiologie en een vleugje geschiedenis maakt 'Proefles' je leven smakelijker. Want eten moeten we allemaal, minstens drie keer per dag. Wil je daar iets héél leuks van maken? Het enige wat je ervoor hoeft te doen, is proeven.
'Om eten nog leuker te maken'
AD Magazine'Broekaert is een begenadigd verteller, die overloopt van de kennis over eten en drinken, en die net zo makkelijk over barbecueën als over moleculair koken praat.'
New Scientist'Omdat hij zoveel proeft en beschrijft, heeft Joël Broekaert bij iedere smaak wel een persoonlijke anekdote. (…) Al is dit niet alleen een boek vol smakelijke anekdotes, je steekt er ook nog echt wel wat van op.' - Lauriekoek
'Broekaert schrijft lekker en weet ingewikkelde materie op zijn eigen wijze kraakhelder te beschrijven. En dat maakt het een heel fijn boek.' - MergenMetz
'In het toegankelijk geschreven 'Proefles' legt culinair journalist Joël Broekaert uit hoe smaakassociaties werken en leert hij u echt beter te proeven. Zonder quasi-gewichtige poeha.'
'Broekaerts passie voor smaak [werkt] aanstekelijk. Zelfs een zak chips zul je minder snel naar binnen werken wanneer je weet welke processen er aan vooraf gegaan zijn.'
8Weekly'Het ideale boek voor die ene zoetekauw die met lange tanden het kerstdiner eet en de hele avond uitkijkt naar het dessert. (…) Het boek bevat eveneens interessante inzichten voor de beginnende foodie en de chefkok, (…) Bovendien laten Broekaerts beschrijvingen van gerechten, zoete vruchten en hot sauce je af en toe watertanden. Dat smaakt naar meer!' - Beste wetenschapsboeken van 2022, EOS
' 'Proefles' is een erg interessant boek als je meer wilt weten over proeven, over smaakervaring en over het belang van reuk. (...) 'Proefles' bevat zoveel interessante items dat het haast niet samen te vatten is in een recensie. Het is dan ook zeer de moeite waard om dit boek te lezen en proberen te begrijpen hoe je proeft en wat je waarneemt.' - kookboekennieuws.nl
'Nooit meer last van luie smaakpapillen na de lessen van professioneel proever Joël Broekaert.'
Nouveau'Dit boek krijgt 5 sterren. Het is het perfecte cadeau voor iemand die alle Jamie Oliver-kookboeken al in huis heeft. Dit boek zorgt er namelijk voor dat je net wat beter begrijpt wat er precies gebeurt tijdens het koken.' - Sanne reads a lot
'Het woordgebruik is door het hele boek vermakelijk en vrolijk. Broekaert neemt je mee in zijn enthousiasme over alles wat met proeven te maken heeft. (...) Dit boek is meer dan een uitleg van een enthousiaste fijnproever.' - [beoordeling 4 ballen]
NRC