Vergeet je telefoon. Leer kijken zoals nomaden dat doen en ontdek een verborgen Nederland vol verhalen en verwondering - gewoon in je eigen omgeving.
Al dertig jaar verkent ontdekkingsreiziger, bioloog en schrijver Arita Baaijens de landschappen van de Sahara, Siberië en Papoea-Nieuw-Guinea. Tijdens haar reizen trof het haar hoe vertrouwd en intiem herders en nomaden met de natuur omgaan, een manier die haaks staat op de wetenschappelijke en analytische benadering in het Westen. In Paradijs in de polder wijst ze erop hoezeer kaartenmakers bepalen hoe wij het landschap zien en ervaren. Wat niet op de kaart staat, bestaat officieel niet. Daarmee gaan we voorbij aan de verhalen, ervaringen, gebeurtenissen en sfeer die bepalend zijn voor het karakter en de betekenis van een gebied.
Aan de hand van tientallen oefeningen en het maken van deep maps spoort Arita Baaijens de lezer aan om de mobiele telefoon uit te zetten en een gesprek aan te gaan met Nederlands landschap. Onze zintuigen zijn daarbij ons belangrijkste gereedschap. Paradijs in de polder moedigt je aan te struinen, te dolen, gedachtesprongen te maken, vanzelfsprekendheden los te laten, je te verwonderen, en op ontdekkingsreis te gaan in eigen land.