Mise en place

Een meesterwerk over de meedogenloze invloed van geheimen op het leven van een succesvolle driesterrenchef. De gastronomie als toevluchtsoord voor verloren herinneringen
Het leven van de succesvolle driesterrenchef Victor Werner (62) staat volledig in het teken van de gastronomie; alleen perfectie is voor hem goed genoeg. Maar aan Victors succes kleeft een verleden. Toen hij twaalf was, verloor hij zijn vader bij de ramp in de champignongroeve van Roosburg. Het doorgedreven perfectionisme van de chef is een manier om het verleden te vergeten. Tot op een dag zijn zus Louise overlijdt en dat verleden weer opborrelt.
'Mise en place' is een ode aan de kunsten van een meesterchef en een pleidooi voor culinair genot. Het is bovenal een verhaal over de meedogenloze invloed die geheimen en herinneringen kunnen hebben op een mensenleven.
Lees meer
17,50

Je bestelt en rekent af bij boekenwereld.com, onze eigen webwinkel.

Bindwijze
Paperback

Bekijk Ebook

Op voorraad
  • Gratis verzending vanaf €19,95
  • Op werkdagen voor 20.00 besteld, volgende werkdag in huis (NL)

Je bestelt en rekent af bij boekenwereld.com, onze eigen webwinkel.

  • Taal: Nederlands
  • ISBN: 9789046704721
  • Pagina's: 240 pagina's

Dit boek in de media

'Dit is een roman om op te eten. Vanderstraeten is een toptalent, net als Werner.' - BOEK

Boek

'Margot Vanderstraeten schrijft met weinig opsmuk, maar heeft oog voor detail. Rake beschrijvingen ("Ze verdroegen elkaar zoals je de slechte adem van je partner verdraagt.") komen in de roman veelvuldig voor en maken de roman zeer de moeite van het lezen waard. Ik denk dat het boek een groot publiek zal aanspreken, mede gezien het onderwerp dat sinds Het diner van Herman Koch wellicht meer mensen aanspreekt. En kennelijk hebben ook al meer mensen het boek ontdekt, aangezien er inmiddels 4 drukken van zijn verschenen. Een topboek!' - Blog van Sander Steggink 

‘Het mooiste proza over koken dat ik tot nu toe gelezen heb. Zo is Mise en place op twee manier bevredigend, want na het leesgenot komt onvermijdelijk het kookgenot.’ -  Mark Schaap, Boekhandel Athenaeum Boekhandel

'De Vlaamse omgangsvormen, de verfijnde keuken en een duister familiedrama. Het is allemaal aanwezig in deze intrigerende en ingetogen roman over een chef-kok die zijn oud zeer verstopt achter tomeloze ambitie en perfectie.' - Esta

Esta

'Mise en place [...] leest als een knap geconstrueerde psychologische thriller over schuld en boete en biedt een zeer smakelijk kijkje in de keuken van een driesterrenrestaurant.' Katja de Bruin in VPRO Gids

VPRO Gids

'Vanderstraeten houdt de touwtjes strak in handen. Met enorme precisie en oog voor detail kleurt ze haar personages in. De metaforen van Victor zijn bijvoorbeeld ingegeven door de kookkunst, en de structuur blijkt een nauwgezette voorbereiding; een geestelijke mise en place. Dit dwingt enorme bewondering af; alles klopt. [...] Verzorgde en intelligente roman.' - Fleur Speet in Het financieele dagblad

Het Financieele Dagblad

'Een effenaf schitterende, stevig gecomponeerde en strak in de hand gehouden roman: Mise en place smaakt naar meer.' ***** - Jooris van Hulle in De Leeswolf

'Mise en Place is een roman over het ontwrichtende gewicht van een leugen, over hoe schuld en boete in het zwaar katholieke leven van de jaren vijftig in België allesbepalend moet zijn geweest. Haar mooi vertelde verhaal is verweven met de dwingende eisen van de topgastronomie. Vanderstraeten doet dat minstens zo virtuoos als Ronald Giphart in zijn Troost, maar indringender, mystieker en onthechtender.' - Bouillon! Magazine

'Die Vanderstraeten schrijft fantastisch. Helder, spannend, en met grote humor. Ik geef een 9.' - Libelle

'Margot Vanderstraeten is een gepassioneerde 'foodie' eerste klasse en/of heeft haar research in de wereld van de topgastronomie met dezelfde maniakale precisie gedaan. In geen enkel detail over receptuur, cuisson, productkeuze, menusamenstelling of welk ander facet van deze wereld ook kan ze op een foutje worden betrapt. En je merkt ook dat ze een aantal biografieën van topchefs en hun soms dramatische levenslot achter de kiezen heeft geslagen om een zo getrouw mogelijke schets van het milieu en de psychologie van het vak te kunnen beschrijven. Dat decor alleen al maakt van haar roman een mooie en indringende kijk op de wereld van de hel, de keuken waarin gezweet, gevloekt en gezwoegd wordt, en die van de hemel, de exquise zaal waarin al dat werk, al die ambacht en tijd in enkele ogenblikken vernietigd en verorberd worden. Met vaak saillante en soms hilarische anekdotes en verhalen over pannen die door de lucht vliegen, sous-chefs die worden afgeblaft en het voor sterrenrestaurants typische snobclièntele dat zelfs op absolute perfectie altijd wat af te dingen vindt. [...]' - Yves Desmet in De Morgen

'Door een gewone griep geveld gelukkig de tijd om Mise en Place te pakken en welk één schoonheid, een boek dat knalt. De twee lijnen grijpen je vast en laten je niet meer los. De karakters ragfijn en zonder losse eindjes. De wereld van een driesterrenchef, de stress, de liefde, gelardeerd met een vleugje schuld en boete. Wat een mooi boek. Zet deze vast op uw vakantielijstje, echt Margot Vanderstraeten zal u niet teleurstellen. Als ik 5 sterren mocht uitdelen dan werden het er 6. - Remco Houtepen, Boekverkoper bij Venstra.

'Een ode aan culinair genot. Een sfeertekening van de jaren vijftig. Maar bovenal een meedogenloos verslag van de invloed die geheimen en herinneringen kunnen hebben op een mensenleven. [...] Alles klopt aan dit op een ware ramp in 1958 gebaseerde, maar verder fictieve verhaal. Het ontroert, het laat je glimlachen, het bijt en het wekt mededogen. En daarnaast is het ook nog eens een lofdicht op de passie, waarmee Werner zijn driesterrenrestaurant bestiert.[...] Zelfs mensen met een blinde vlek voor koken krijgen het water in de mond bij de wijze waarop Vanderstraeten de meest exquise gerechten beschrijft.' - Noord-Hollands dagblad 

'In deze derde roman toont de Vlaamse schrijfster (1967) aan over een uitstekende, en smakelijke pen te beschikken. Ze verweeft de gastronomie en de waargebeurde ramp met de champignongroeve in Roosburg (1958) tot een subliem geheel waarin ze laat zien over een zeer scherp observatievermogen te beschikken.' - NBD Biblion (Bibliotheekdienst)

NBD Biblion

'Dit werk is van een hoog niveau. [...] Het slot, werkelijk de laatste bladzijden van Mise en place zijn van een betoverende schoonheid. [...] Dit boek is drie literaire Michelin-sterren waard. Het is een meesterwerk.' - Dirk Verhofstadt in Liberales.be

'Een prachtige roman over schuld, boete en de verradelijkheid van het geheugen...' - Nouveau

Nouveau

'De Vlaamse Margot Vanderstraeten schreef een schoonheid van een boek. Wij zouden het geen vijf, maar wel zes sterren willen geven. [...] De roman is spannend, is in prachtig, trefzeker Nederlands geschreven en geeft een fraaie kijk in de wereld van een driesterrenchef.' - Zondagochtendblad Oostzaan 

Margot Vanderstraeten

Margot Vanderstraeten

Margot Vanderstraeten is schrijfster en journalist. Ze publiceerde vier romans: Alle mensen bijten (debuutprijs), De vertraging, Mise en place (nominatie Halewijnprijs) en Het vlindereffect, en twee interviewboeken: Schrijvers gaan niet dood (met foto's van Stephan Vanfleteren) en Het geweten van onze strafpleiters. Mazzel tov is haar eerste non-fictieverhaal. In 2021 verschijnt Minjan, haar tweede non-fictieboek.

www.margotvanderstraeten.com

(Foto: Tom van Nuffel)

Meer boeken van deze auteur
Geverifieerd door MonsterInsights