Lui oog

Auteur: Oek de Jong
Oek de Jong leest zelf dit verhaal over een kleine jongen met een oogafwijking op het Friese platteland van de jaren vijftig. Het is een indringend en ontroerend kinderportret in zijn oeuvre.
Tommy is de hele zomer alleen met moeder. Terwijl zijn vader is baggeren in het buitenland, zijn zus en broer hun vakantie doorbrengen aan zee met een oom, is de wereld om Tommy heen wazig geworden.

'...Bij het binnenkomen heb ik snel een paar rijtjes uit mijn hoofd geleerd. Maar daarmee red ik het niet. Ik krijg toch een pleister. Mijn linkeroog is zwak en lui. Mijn rechteroog is sterk en wordt daarom voor een paar weken dichtgeplakt.'

Gelukkig is er mevrouw Dijkstra met wie hij vriendschap sluit, haar eigenaardige zoon Teun, de waterput en de man van de fabriek.

Oek de Jong schreef dit verhaal in de zomer van 1977. Op rustige en ingetogen wijze leest de schrijver één van de indringende en ontroerende kinderportretten in zijn oeuvre.
Lees meer
6,99

Je bestelt en rekent af bij boekenwereld.com, onze eigen webwinkel.

Bindwijze
Luisterboek


Op voorraad
  • Gratis verzending vanaf €19,95
  • Op werkdagen voor 20.00 besteld, volgende werkdag in huis (NL)

Je bestelt en rekent af bij boekenwereld.com, onze eigen webwinkel.

  • Taal: Nederlands
  • ISBN: 9789025454296
  • Duur: 00u 42m 36s
  • Lezer: Oek de Jong

Oek de Jong

Oek de Jong

Oek de Jong (1952) studeerde kunstgeschiedenis. Hij was redacteur bij De Revisor en doceerde aan de universiteiten van Leiden en Berlijn. In 1977 debuteerde Oek de Jong met een verhalenbundel. Zijn doorbraak was in 1979 met de roman 'Opwaaiende zomerjurken', waarvoor hij de F. Bordewijk-prijs kreeg, gevolgd door het even succesvolle 'Cirkel in het gras'. In 1993 verscheen zijn novelle 'De inktvis'. De verzameling essays 'Een man die in de toekomst springt', waarvan de tweede vermeerderde druk in 2004 verscheen, werd bekroond met de Busken Huetprijs.

Het werk van Oek de Jong werd onder andere vertaald in Duitsland en Scandinavië; 'Een Kreis im Gras', verschenen bij Piper Verlag in München, kreeg lovende kritieken. In oktober 2002 verscheen de roman 'Hokwerda's kind' die bijzonder goed ontvangen werd. Het werd in België genomineerd voor de Gouden Uil en in Nederland voor de Libris Literatuurprijs. Vertalingen verschenen in Duitsland, Frankrijk en Denemarken.

Oek de Jongs dagboek 'De wonderen van de heilbot' verscheen in 2006. In 2012 verscheen 'Brief aan een jonge Atlas', met zes onbekende, autobiografische teksten uit het begin van Oek de Jongs schrijverschap.

De roman 'Pier en oceaan' uit 2012 stond op de shortlist van de Libris Literatuur Prijs en werd bekroond met de Gouden Uil, de F. Bordewijk-prijs en de Zeeuwse Boekenprijs. In 2013 verscheen 'Wat alleen de roman kan zeggen'. De Jong gaat in dit essay op zoek naar het unieke en het onvervangbare van de roman.

Recentelijk publiceerde Oek de Jong 'Het visioen aan de binnenbaai', dat beschouwd kan worden als het vervolg op 'Een man die in de toekomst springt'. In deze bundel gaat Oek de Jong op zoek naar de bronnen van zijn schrijverschap: verlangen naar nabijheid, drang tot intimiteit, de aantrekkingskracht van het duistere. Hij schrijft over dichters, denkers, schilders en schrijvers van toen en nu met wie hij zich verwant voelt. Zijn laatste roman 'Zwarte schuur' (2019) werd onderscheiden met de Boekenbon Literatuurprijs 2020 en stond op de shortlist voor de Libris Literatuur Prijs 2020. In november 2020 verscheen 'Het glazend zwart van mosselen', een momentale uitgave van autobiografische essays en reisverhalen en in september 2022 'Een man zonder rijbewijs'.

http://www.oekdejong.nl

Meer boeken van deze auteur
Geverifieerd door MonsterInsights