Geneeskunde voor iedereen
Hoe kan het dat veel mensen pijn hebben zonder dat er een oorzaak wordt gevonden? Waarom is een gesprek beter dan een scan? Wie moet je geloven als de ene specialist behandeling A adviseert en de nadere behandeling B? Hoe komt een diagnose eigenlijk tot stand? En wat is het verschil tussen kwakzalverij en wetenschap?
In Lijf en leed laat neuroloog Jan van Gijn de dokterspraktijk van a tot z zien. Telkens zijn mensen en hun bijzondere ziektegeschiedenissen het uitgangspunt. Zoals de patiënt wiens doofheid veroorzaakt bleek door een gezwel in de rug. En de man die gilde en mensen in het gezicht spuugde - een tumor in zijn buik bleek de boosdoener.
Jan van Gijn, vooraanstaand medicus en gevierd docent, is als geen ander in staat om het ingewikkelde dokterswerk voor iedereen begrijpelijk te maken. Hij relativeert en ontmythologiseert en laat ook zien hoezeer lichaam en geest één zijn.
Lijf en leed is een fascinerende en uiterst leerzame ontdekkingstocht door de geneeskunde. Een boek voor iedereen die achter de schermen van het mooiste beroep van de wereld wil kijken.
Rijk geïllustreerd.
'