Een smakelijk boek over onze eetgewoontes en guilty pleasures. Waarom vinden we sommige dingen lekker en andere niet? En welke rol spelen cultuur, evolutie en herinneringen daarin?
Waarom kunnen we van sommige gerechten geen genoeg krijgen, maar gruwelen we van andere eetbare dingen? En wat zeggen onze smaakvoorkeuren over wie we zijn? Dat onderzoekt Klaartje Scheepers in Lekker vies aan de hand van 52 gerechten, van A(ndijviestamppot) tot Z(uur op je haring). Ze is gefascineerd door de manier waarop onze geschiedenis, cultuur, evolutie, biologie en persoonlijke herinneringen onze eetgewoontes vormen. Zo maakt nostalgie dat we genieten van een broodje bal uit de voetbalkantine en kleuren fysiologie en cultuur onze waardering voor gelatineuze structuren. Een bijzondere plek in ieder culinair hart wordt ingenomen door onze guilty pleasures: kant-en-klare nasi uit de supermarkt, roze koek uit een automaat, een kapsalon laat in de avond. Er zijn trends (het bokkepootje is bijna vergeten maar voor extravagante stroopwafels staan Tik Tok-rijen) en tegenstrijdigheden (we hijsen de Italiaanse cucina povera op een voetstuk maar onderwaarderen onze Hollandse pot). In 52 sprankelende, verhelderende verhalen brengt Scheepers in Lekker vies onze (on)smakelijke eetgewoontes in kaart.