Het verhaal en daarna

autobiografische verhalen

Auteur: Ed van Thijn
Het verhaal en daarna, waarin Het verhaal, 18 adressen en Judica/Judy zijn samengebracht, kan beschouwd worden als de kleine autobiografie van politicus en schrijver Ed van Thijn. Opgegroeid in Amsterdam-Zuid overleefden hij en zijn ouders in de onderduik de oorlogsjaren, waarna Van Thijn ging studeren in Amsterdam en Parijs, waar hij politiek bewust werd. In Het verhaal vertelt Ed van Thijn over hoe het hem en zijn ouders na de oorlog verging, over zijn politieke bewustwording en het zoeken naar een joodse identiteit. Wat er in de oorlog gebeurd was, reconstrueerde hij in 18 adressen. Brieven en een enkele foto vormden geheugensteuntjes, maar meer nog dan de flarden sfeer en herinnering laat 18 adressen zien hoe onuitwisbaar de ervaring van onderduik is. Eind november 1944 werd Ed van Thijn bij een razzia gearresteerd en in januari 1945 belandde hij in het weeshuis van kamp Westerbork. Daar werd hij opgevangen door Judica Mendels. In Judica / Judy beschrijft hij deze bijzondere vrouw, die in 1995 overleed, maar een pleegdochter achterliet: Elena Szirmai. In een reeks heftige ontmoetingen confronteren Ed en Elena elkaar met hun strijdige herinneringen en proberen de brokstukjes aan elkaar te lijmen. De speurtocht eindigt met de zestigjarige bevrijding van Westerbork.
Lees meer
9,99

Je bestelt en rekent af bij boekenwereld.com, onze eigen webwinkel.

Bindwijze
Ebook


Op voorraad
  • Gratis verzending vanaf €19,95
  • Op werkdagen voor 20.00 besteld, volgende werkdag in huis (NL)

Je bestelt en rekent af bij boekenwereld.com, onze eigen webwinkel.

  • Taal: Nederlands
  • ISBN: 9789045703763

Ed van Thijn

Ed van Thijn

Ed van Thijn (1934) bekleedde tal van politieke functies: fractievoorzitter van de PvdA in de Tweede Kamer, minister van Binnenlandse Zaken, burgemeester van Amsterdam en senator in de Eerste Kamer. In Retour Den Haag en Dagboek van een onderhandelaar gaf hij een persoonlijk verslag van zijn belevenissen in de politiek. Zijn persoonlijke herinneringen aan zijn burgemeesterstijd tekende hij in 2003 op in BM. In 2008 verscheen Kroonprinsenleed, over eliderswisselingen in de politiek in binnen- en buitenland, in 2010 gevolgd door De formatie, over de achtergronden van formaties van de afgelopen dertig jaar.

In het autobiografische Het verhaal (2000) neemt de naoorlogse verwerking van zijn oorlogservaringen een prominente plaats in, terwijl hij in 18 adressen (2004) zijn onderduikperiode probeert te reconstrueren. Judica/Judy (2006) gaat over de zoektocht naar zijn pleegmoeder in kamp Westerbork

(Foto: Bert Nienhuis)

Meer boeken van deze auteur
Geverifieerd door MonsterInsights