Vrijheid of manipulatie? In aanloop naar de Franse Revolutie schittert Elisabeth als zieneres, maar is haar stem echt of gespeeld?
Het oog van de engel, dat genomineerd werd voor de AKO Literatuurprijs 1992, speelt aan de vooravond van de Franse Revolutie. Een gebiologeerd publiek woont de seances bij van de arts Doppet en het Haarlemse weesmeisje Elisabeth. Verkleed als Engel van Apocalyps verkondigt zij de idealen van vrijheid, gelijkheid en broederschap. Maar worden Elisabeths visioenen veroorzaakt door de trance waarin Doppet haar brengt, of spéélt zij slechts voor zieneres?
Nelleke Noordervliet debuteerde in 1987 met Tine of De dalen waar het leven woont en publiceerde sindsdien romans, verhalen en essays. Recentelijk verscheen haar negende roman Vrij man.
`Fascinerend [ ] een indrukwekkende prestatie. Hans Warren in PZC
`Het boek flonkert als een steen met talrijke facetten: het is spannend als een thriller, intrigerend als een psychologische roman, kleurrijk als een historiestuk. NRC Handelsblad
`Een opzienbarend boek, gemeten naar zowel de ambities als het resultaat. Vrij Nederland
`Voortreffelijk [ ] De routiniers van de historische roman hebben een waardige nazaat gekregen. De Stem
`Nelleke Noordervliet heeft een belangwekkend en aangrijpend boek geschreven dat van begin tot einde boeit. De vragen die zij opwerpt dwingen tot nadenken en tot zoeken naar antwoorden. Juryrapport AKO Literatuurprijs