Een fijnzinnig bespiegeling op een transitie en de menselijke emoties die dat oproept.
Moet ik kiezen tussen man of vrouw, of kan ik in een grensgebied leven? Tien jaar lang schuift Selm een beslissing hierover voor zich uit. Maar na een tumultueus verlopen familieweekend besluit Selm diens zelfonderzoek te hervatten en stelt zichzelf een deadline: over zes maanden zal het besluit vallen of er een V of een M in diens paspoort komt te staan.
Geïnspireerd door schrijvers als Édouard Louis, Annie Ernaux en Maya Angelou gaat Selm op onderzoek en roept daarvoor de hulp in van Merel, een oude bekende. Samen duiken ze in medische dossiers, bestuderen levenslopen, spreken met getuigen en verzamelen nieuw bewijsmateriaal voor de deadline verstrijkt. Dit alles terwijl Selm worstelt met persoonlijke dilemmas over liefde, vriendschap, gemeenschap en (gekozen) familie.
Grensmens is een genre-bending boek, een metamodern memoir en een transgeschiedenis. Het is geen sprookje over een schepsel dat zomaar van geslacht verandert, wel een rauwe, eerlijke beschouwing van een mens die balanceert op de grenzen van maatschappelijke normen en verwachtingen.
Selm Merel Wenselaers brengt een ode aan de complexiteit van het mens-zijn en legt de voortdurende strijd bloot om acceptatie en zelfbegrip in een wereld die worstelt met genderdiversiteit.