Een vage buitenlander

terug naar Engeland

Engeland is mijn oerverhaal, dat voorafgaat aan alle verhalen die samen mijn leven vormen. In 1956, toen de Russische tanks over de Hongaarse vlakte rolden, meenden mijn ouders dat ze in Engeland veiliger waren dan op het continent. Zo ontstond mijn intieme mythe, die later werd gevoed met lange zomervakanties en wilde speculaties over de Engelse wortelstok van mijn familie. Ik ben ontelbare keren in Engeland geweest. Mijn eerste universiteitsjaar heb ik in Plymouth doorgebracht. En in 2005 en 2006 heb ik er met mijn gezin gewoond. Dit boek een kinderboek voor volwassenen is het verslag van die laatste periode, maar ook een bescheiden studie over mijn fascinaties voor cultuur, politiek en geschiedenis, gaande van Doctor Johnson en koningin Victoria tot het Plymouth van 1975. En alles bij elkaar vormt het een poging tot antwoord op de vraag waarom ik Engeland als mijn persoonlijke rotspartij overzee beschouw.' Benno Barnard (Amsterdam, 1954) woont sinds 1976 in België. Hij is dichter, toneelschrijver en prozaïst. Het gat in de wereld is bekroond met de Busken Huetprijs en de Frans Kellendonkprijs; Uitgesteld paradijs met de Geertjan Lubberhuizenprijs. Over Dichters van het Avondland: 'Uitdagend. Uitzonderlijk goed ook, want verrassend door de persoonlijke toonzetting.' Arie van den Berg in nrc Handelsblad
Lees meer
6,99

Je bestelt en rekent af bij boekenwereld.com, onze eigen webwinkel.

Bindwijze
Ebook


Op voorraad
  • Gratis verzending vanaf €19,95
  • Op werkdagen voor 20.00 besteld, volgende werkdag in huis (NL)

Je bestelt en rekent af bij boekenwereld.com, onze eigen webwinkel.

  • Taal: Nederlands
  • ISBN: 9789045017600

Benno Barnard

Benno Barnard

Benno Barnard (1954) is dichter en schrijver. Zijn proza is een modernistische mengeling van reisverhaal, autobiografie en essay; daarnaast publiceert hij  zijn literaire journaal, dat 'over alles behalve mijn hoofdpijn' gaat. Veel van zijn essayistiek betreft de poëzie, die hij als een manier van 'anders denken' beschouwt; in Zingen en creperen (2019) schrijft hij in dagboekvorm over de rol die poëzie speelt in zijn leven. Zijn recentste dichtbundel is het veelgeprezen en vaak herdrukte Het trouwservies (2017). Afscheid van de handkus (2023) is een omvangrijk literair (en hoogstpersoonlijk) dagboek, dat uitmondt in een korte roman; het is onthaald als een stilistisch meesterwerk, en volgens De Standaard is er een 'steeds groter wordende schare barnardianen'.
Barnard woonde vanaf 1976 in België; in 2015 verhuisde hij met zijn Amerikaanse vrouw naar het Engelse platteland. Over Engeland schreef hij al eerder Een vage buitenlander (2011).
Hoewel zijn werk meermaals is bekroond, verkiest Barnard zijn boeken niet in te laten zenden voor 'de beschamende circusvoorstelling van prijzen met nominaties'. Het Poëziecentrum van Gent heeft een permanente online-tentoonstelling over zijn leven en werk: https://www.paukeslag.org/collections/show/184. 

Meer boeken van deze auteur
Geverifieerd door MonsterInsights