De wereldgeschiedenis in twaalf bonen

De ultieme rehabilitatie van de boon: niet alleen voedzaam voor het lichaam, ook smakelijk voor de geest.
Bonen: een oeroude gewas dat op cruciale momenten de loop van de geschiedenis heeft bepaald. De Italiaanse schrijver Umberto Eco stelde zelfs dat bonen onze beschaving gered hebben. Een heel sexy reputatie hebben ze niet, toch zijn er over de bescheiden boon talloze verhalen te vertellen. Culinair schrijver en historicus Joël Broekaert dook diep in deze geschiedenissen en brengt in dit boek zijn mooiste verhalen bijeen. Bonen hebben de mens vanaf diens vroegste bestaan gevoed, bonen waren de motor achter de vroegste landbouwrevolutie, de tuinboon hielp Europa door de donkerste dagen van de Middeleeuwen en de zwarte-ogenboon werd meegenomen door tot slaaf gemaakte Afrikanen, en groeide daardoor uit tot het symbool van de Zwarte Amerikaanse emancipatie.
Lees meer
20,00

Je bestelt en rekent af bij boekenwereld.com, onze eigen webwinkel.

Bindwijze
Hardback

Bekijk Ebook

Op voorraad
  • Gratis verzending
  • Op werkdagen voor 20.00 besteld, volgende werkdag in huis (NL)

Je bestelt en rekent af bij boekenwereld.com, onze eigen webwinkel.

  • Taal: Nederlands
  • ISBN: 9789045046556
  • Pagina's: 144 pagina's

Dit boek in de media

'Het boek leest als een roman, als een speelse poging de boon nader tot de mens en zijn bord te brengen. Verplicht leesvoer voor wie in deze donkre maanden wat extra kracht wil opdoen - want dat doen al die bonen.'

Dagblad Van Het Noorden

'In zijn nieuwe boek vertelt culinair journalist Joël Broekaert interessante verhalen uit de wereldgeschiedenis aan de hand van bonen. (…) Een aanrader voor hummusliefhebbers én bonenhaters.' - EOS Magazine

‘De boon lijkt maar saai en geschiedenis heeft die reputatie ook een beetje. Beide ten onrechte. Als je ze met elkaar combineert leer en een hele hoop over de wereld en krijg je misschien zelfs wel zin in bonen. Want ze mogen dan heel gewoon lijken, bonen zijn niet alleen iets van het verleden, maar zo als in het laatste hoofdstuk met de onheilspellende titel einde der tijden wordt voorgespiegeld, ook zeker onderdeel van de toekomst.’ - Lauriekoek.nl

'Superaanstekelijk.'

Nouveau

'[Dit boek] is een ode aan de boon en schenkt een ultiem eerherstel aan dit oeroude gewas. Alle verhalen vormen samen een flink stukje vermakelijke en originele wereldgeschiedenis. Want vanuit elke boon, vertelt Broekaert de geschiedenis van een politiek wereldconflict, een cultuurhistorische periode of de mondiale impact van een gebeurtenis. En dit vanaf het neolithicum tot… het einde der tijden. Grandioos!' - Humanistisch Verbond

'Broekaerts boek staat vol met zulke interessante feitjes. […] In elk van de twaalf hoofdstukken zet Broekaert een andere boon centraal. Ieder hoofdstuk vertelt een boeiend stukje culinaire geschiedenis. [...] Interessante verhalen.' - Dit zijn de beste wetenschapsboeken van 2023, EOS 

'Het is een goed geschreven, vermakelijk en uiterst informatief boek. Leuk voor hen die graag bonen eten of bonen telen.' - MergenMetz

Joël Broekaert

Joël Broekaert

Joël Broekaert (1982) is culinair journalist, schrijver, en recensent voor nrc. Ook schreef hij voor Vrij Nederland en maakt hij televisieprogramma’s zoals Joël Lokaal en De smaak van Joël. Met Hiske Versprille presenteert hij de podcast Makkelijke eters. Hij is jurylid van Celebrity MasterChef en stond in het theater met Proefles met Joël. Eerder verscheen van zijn hand De Alleseter, Van honingbij tot hagelslag, samen met Joris Bijdendijk, de bestseller Bij Bijdendijk thuis, Zijn meest recenten boeken zijn Proefles en De wereldgeschiedenis in twaalf bonen.

Meer boeken van deze auteur
Geverifieerd door MonsterInsights