De radicale autofictie van Albert Speer wordt ontmaskerd in deze uiterst actuele roman. Jean-Noël Orengo laat zien dat fictie altijd verleidelijker is dan de waarheid.
Albert Speer, Hitlers lievelingsarchitect en minister van Bewapening, publiceert in 1969 zijn memoires. Terwijl hij zijn verleden herschrijft, van de nazicongressen tot de val van het Reich, voltooit hij de ultieme metamorfose tot goede nazi en houdt hij vol niets geweten te hebben van de Endlösung. Zijn leugens smeken om duiding door zowel historici als romanschrijvers.
Jean-Noël Orengo schrijft de ultieme roman over een van de grootste bedriegers uit de westerse geschiedenis. Hij ontrafelt de radicale autofictie van Albert Speer en legt de parallellen bloot met fake news, de kracht van beeldvorming en de alternatieve waarheden van vandaag. Fictie blijkt altijd verleidelijker dan de waarheid.
De boeken van Jean-Noël Orengo (Parijs, 1975) werden eerder bekroond met de Prix de Flore. De ongelukkige liefde van de Führer is zijn vijfde roman en stond op de shortlist voor de Prix Goncourt 2024, was genomineerd voor de Prix Interallié en de Prix de lAcadémie française en betekent zijn internationale doorbraak.