Biografie van de (literaire) held van Suriname, voorvechter van vrijheid en gerechtigheid.
De naam Anton de Kom spreekt 65 jaar na zijn dood nog steeds tot de verbeelding. 'Vrijheidsstrijder, verzetsheld, vakbondsman, activist, schrijver en banneling,' staat er op het voetstuk van zijn beeld in de Amsterdamse Bijlmermeer geschreven. Toch is er maar weinig over zijn leven bekend. Was hij een communist? Schreef hij Wij slaven van Suriname zelf? Hoe en waar is hij precies omgekomen?
Een boeiende biografie over het leven én gedachtegoed van de Surinaamse verzetsheld, vrijheidsstrijder, activist en banneling De Kom.
Het levensverhaal van De Kom is door Alice Boots en Rob Woortman gereconstrueerd. In Anton de Kom vertellen ze over zijn jeugd in Paramaribo, zijn vertrek naar Nederland en zijn afkeer van het Nederlandse kolonialisme, waarover hij zijn meeslepende boek Wij slaven van Suriname schreef. Tijdens de Tweede Wereldoorlog belandde hij in het verzet en hij kwam om in een Duits concentratiekamp.
De Koms gedachtegoed over Suriname en slavernij bleef van grote betekenis voor de ontwikkeling van Suriname tot een zelfstandige natie. Ook dat verhaal wordt verteld in deze boeiende biografie
Alice Boots is kunsthistorica en deed vooral het historische onderzoek voor dit boek. Rob Woortman is neerlandicus en verdiepte zich voornamelijk in het geschreven werk van De Kom. Het boek is het resultaat van vijf jaar werk en onderzoek in Nederland en Suriname.