Altijd Lapland

Verre landen, onbekende volken en vergeten verhalen ontvouwen zich in kristalheldere zinnen. Een meesterverteller die je meevoert naar de verste uithoeken van onze aarde.
Lapland heeft Gerrit Jan Zwier altijd gefascineerd. De ruimte, de weidsheid, de toendra, de bossen, het rendiervolk, de vogels, de flora, de geschiedenis. Zijn eerste grote reis ging naar het noorden van Scandinavië. Later vestigde hij zich een zomer lang als antropoloog in een piepklein dorpje in het binnenland. Sindsdien is hij vele malen en in alle seizoenen terug geweest. Altijd Lapland vormt de neerslag van bijna veertig jaar Lapse ervaringen. Toch komen niet alleen Zwiers eigen indrukken en belevenissen aan bod. Veel nadruk legt hij op wat Nederlanders en Lapse schrijvers in de loop der tijden over Lapland hebben geschreven. Aanvankelijk keek men neer op de Lappen en griezelde men van de stank en smerigheid in hun tentenkampen. Meer romantisch aangelegde reizigers schetsten een heel ander beeld - zij waren juist vol bewondering voor de wijsheid en magische kennis van dit natuurvolk. Altijd Lapland is de geheel herziene en uitgebreide editie van Een vlek op de toendra (1991). Over Een vlek op de toendra: `Overtuigend en onderhoudend. - Hans Bouman, de Volkskrant `Een must voor liefhebbers van noordelijke reisverhalen. - Durk Hak, Trouw
Lees meer
9,99

Je bestelt en rekent af bij boekenwereld.com, onze eigen webwinkel.

Bindwijze
Ebook


Op voorraad
  • Gratis verzending vanaf €19,95
  • Op werkdagen voor 20.00 besteld, volgende werkdag in huis (NL)

Je bestelt en rekent af bij boekenwereld.com, onze eigen webwinkel.

  • Taal: Nederlands
  • ISBN: 9789045018157

Gerrit Jan Zwier

Gerrit Jan Zwier

Gerrit Jan Zwier studeerde biologie, geografie en antropologie. Hij debuteerde in 1978 met 'De noordkromp en andere verhalen'. Later publiceerde hij romans ('Allemaal projectie', 'De inquisiteur', 'De dwaze eilanden'), reisboeken en een antropologische thriller ('Antropologen te velde'). Als schrijver en reisjournalist is hij gespecialiseerd in noordelijke gebieden. Hij schreef een boek over Lapland ('Altijd Lapland') en twee boeken over IJsland: 'Land van grote eenzaamheid' en de historische roman 'De knoop van IJsland', die ook in het IJslands werd vertaald.

In 1998 verscheen 'Het noordelijk gevoel', met verhalen over Noord-Canada, Groenland, IJsland en andere koude streken, waarbij de waddeneilanden het begin- en eindpunt vormen. Ook 'Zilverig licht' bevat verhalen over barse, noordelijke gebieden, waaronder Spitsbergen. Het verbindende thema in 'Mijn wadden' (2004), 'Mijn Drenthe' (2005) en 'Mijn Ierland' (2007) is de manier waarop deze gebieden in het verleden geromantiseerd zijn. 'Naar de rand van de kaart' (2008) beschrijft een enerverende reis door Patagonië en langs een hele reeks eilanden in Antarctische en Zuid-Atlantische wateren; hierin wordt het 'noordelijk gevoel' tijdelijk – in ieder geval een boek lang – door een 'zuidelijk gevoel' vervangen. Andere reisboeken van Zwiers hand zijn 'Er gaat niets boven Zweden' (2015), 'Altijd Noorwegen' (2016), 'Op de Schotse toer' (2018) en 'Te hooi en te gras' (2020). 'Reis naar het spiegelpaleis' en 'Noordwaarts' (2021), 'Boom in een winters bos' (2022) en de bundel 'De waddeneilanden' (2023).

Zwier publiceert reisverhalen, columns en kritieken in verschillende kranten en bladen, o.a. de Volkskrant, NRC Handelsblad, Leeuwarder Courant, Traveler, Grasduinen en Plus Magazine.

Meer boeken van deze auteur
Geverifieerd door MonsterInsights