Alles wat was

Willem Melchior ontleedt zijn strijd met keelkanker. Van wanhoop tot aanvaarding, hij onderzoekt wat het betekent mens te zijn in het aangezicht van de dood.
In “Alles wat was” beschrijft Willem Melchior (1966) zijn ziekteproces: in 2014 werd bij hem vanwege keelkanker het strottenhoofd verwijderd. Het boek gaat over de omslag die hij in de maanden voorafgaand aan de ingreep geestelijk, mentaal en ten slotte vooral emotioneel moest maken om tot aanvaarding van zijn lot te komen. Zelfmoord wordt een serieuze optie, het geloof wint aan betekenis. Wat heb je ervoor over om te mogen blijven leven? Hoe houd je je staande wanneer de dood onmiddellijk dreigt? Kan een mens het verdragen om te worden vergeten? En wat doen we ondertussen met moeder? Nietsontziend toont Melchior ons de mens in zijn uiterste naaktheid, eenzaamheid en kwetsbaarheid. Hij weet het persoonlijke drama tot een lijdensverhaal van grote, universele zeggingskracht te verheffen.
Lees meer
19,99

Je bestelt en rekent af bij boekenwereld.com, onze eigen webwinkel.

Bindwijze
Paperback

Bekijk Ebook

Op voorraad
  • Gratis verzending
  • Op werkdagen voor 20.00 besteld, volgende werkdag in huis (NL)

Je bestelt en rekent af bij boekenwereld.com, onze eigen webwinkel.

  • Taal: Nederlands
  • ISBN: 9789025452193
  • Pagina's: 200 pagina's

Dit boek in de media

‘Kwetsbaar en rauw, humoristisch en nietsontziend. Wat een indrukwekkend boek.’ – Margriet

Margriet

‘Een bijzondere schrijver, die het verdient te worden gelezen.’ – Ronald Giphart, Radio 1 De Nieuws BV

Radio 1

‘De taal is als vanouds: onvergelijkbaar.’ – De Standaard

De Standaard

‘Meeslepend.’ – L’Homo 

‘Genieten van zijn bedachtzame, puntgave stijl.’ –  Winq

‘Het is een in superieure stijl geschreven roman in dagboekvorm, met aan het eind een onthutsende catharsis, en af en toe Reviaanse bespiegelingen over mooie mannen.’ – Hein Janssen, de Volkskrant

De Volkskrant

‘Door de humor komt het lijden harder aan.’ **** – Sir Edmund, de Volkskrant

De Volkskrant

‘Een boek over angst, pijn, spijt van het roken en berusting. Mooi.’ – LEF Magazine 

‘Angst, boosheid, aanvaarding, geloof, wijsheid en humor en dat allemaal in een taal zo warm, zo kloppend als alleen een menselijk hart kan kloppen.’ **** – De Limburger

Limburgs Dagblad / Dagblad de Limburger

Willem Melchior

Willem Melchior

Willem Melchior (1966) debuteerde in 1992 met de verhalenbundel 'De roeping van het vlees' met als thema's doodsverlangen en wellust. 'Kasper Valentijn' is zijn eerste roman (1996) waarin hij deze thema's verder uitwerkte door het presenteren van de dood als ultiem orgasme. Verliefdheid is het centrale thema in 'De onhuwbaren' (2000) en 'Het hoofd op de buik' (2002). Met de roman 'De dokters Andrian' (2003), een familiegeschiedenis, laat Melchior zijn veelzijdigheid als auteur zien. In 2005 verscheen zijn zesde boek, '24/7', een sadomasochistische internetroman. In het najaar van 2007 verscheen zijn roman 'Kindertijd', over het leven van de zevenjarige Maarten Reijser die langzaam ontdekt dat de wereld veel groter is dan het gezinsleven.

In 2009 verscheen 'Het lichaam bestaat niet', vier boeken die Willem Melchior schreef bijeengebracht, aangevuld met verhalen die niet eerder in boekvorm verschenen en vier nieuwe verhalen die tezamen de novelle 'Verder weg dan New York' vormen. Daarmee geeft 'Het lichaam bestaat niet' een indringend en rijkgeschakeerd beeld van de beleving van het lichaam en de zinnen, maar ook een overzicht van een schrijverschap dat nu al meer dan vijftien jaar zowel inhoudelijk als stilistisch een unieke plaats inneemt binnen de Nederlandse letteren. 'Lichaam der smarten', waarin Melchior zijn vertrouwde thema's tot hun essentie terugbracht, verscheen in juni 2011. 'De tijd is op', over de verwerking van de aantasting van zijn lichaam door keelkanker, verscheen in 2014. In 2018 volgde 'Alles was was', over de omslag die hij geestelijk, mentaal en vooral emotioneel moest maken in de maanden voorafgaand aan de ingreep waarbij zijn strottenhoofd werd verwijderd. Zijn nieuwste boek, 'God in Japan', verschijnt in februari 2022.

(Foto Fjodor Buis)

Meer boeken van deze auteur
Geverifieerd door MonsterInsights