Kijken en bekeken worden, of je het weet of niet, of je het wilt of niet: glazen ogen zijn overal. In lange, meanderende gedichten en heldere, compacte lyriek legt Kosters de huidige tijd bloot.
'Gewapend is het glas, gewapend is het veilig'
Aan welke kant van het glas bevind je je? Weet je het antwoord pas als je het breekt? In zijn nieuwste bundel leidt Onno Kosters je langs en door transparante wanden die ons scheiden van de werkelijkheid: beeldschermbril en dwazenspiegel, touchscreen en monitor, televisie en surveillancelens. Kijken en bekeken worden, of je het weet of niet, of je het wilt of niet: de glazen ogen zijn overal. In lange, meanderende gedichten en heldere, compacte lyriek legt Kosters de huidige tijd bloot: de liefdes, de levens, de doden, de crises. Hoe verhoud je je achter het glas tot de ander, tot de wereld en tot jezelf?
Achter het glas is een heldere, avontuurlijke en relevante bundel, dicht op de huid van de tijd.
Deze rijke bundel doet zich voor als de road movie van een cineast die met lichte ironie zichzelf regisseert in de rol van weemoedig maar strijdbaar reiziger door een Europa in verval, waarbij binnen- en buitenwereld niet van elkaar te scheiden zijn. Kosters plaatst zich met deze welluidende poëzie overtuigend in de traditie van T.S. Eliot, Samuel Beckett en H.C. ten Berge. - Piet Gerbrandy