1945

Biografie van een jaar

Auteur: Ian Buruma
In 1945 begon alles opnieuw. Buruma laat zien hoe de wereld opstond uit puin, met persoonlijke getuigenissen uit een gebroken tijd.
Van jongs af aan hoorde Ian Buruma de verhalen van zijn vader over ‘de oorlog’. Er waren ernstiger verhalen, al was het zijne erg genoeg. Hij was ondergedoken, werd opgepakt, tewerkgesteld in Berlijn, overleefde bombardementen en ontsnapte aan de hongerdood. Maar wat Buruma het meest intrigeerde: na de oorlog probeerde zijn vader – met vele anderen – zijn leven voort te zetten alsof er niets was gebeurd. In 1945 onderzoekt Buruma wat er precies gebeurde vlak na de meest verwoestende oorlog in de geschiedenis. Hoe richtte de wereld zich op uit de puinhopen? Wat deden overheid en bevolking om honger te bestrijden, misdadigers te straffen en vluchtelingen een huis te geven? In een mozaïek van persoonlijke verhalen, brieven, dagboeken en films geeft Buruma een onthutsend beeld van de onmiddellijke nasleep van de oorlog, in Europa, Amerika, Azië en de Sovjet-Unie.
Lees meer
17,50

Je bestelt en rekent af bij boekenwereld.com, onze eigen webwinkel.

Bindwijze
Paperback

Bekijk Ebook

Op voorraad
  • Gratis verzending vanaf €19,95
  • Op werkdagen voor 20.00 besteld, volgende werkdag in huis (NL)

Je bestelt en rekent af bij boekenwereld.com, onze eigen webwinkel.

  • Taal: Nederlands
  • ISBN: 9789046706664
  • Pagina's: 400 pagina's
  • Vertaler: Arthur Wevers

Dit boek in de media

'Een opmerkelijk boek, door de combinatie van grootsheid en bescheidenheid.' – The Wall Street Journal

Ian Buruma

Ian Buruma

Ian Buruma (1951) is een internationaal befaamd essayist, historicus en Azië-deskundige. Hij schrijft regelmatig voor The New Yorker, The New York Review of Books en in ons eigen land voor NRC Handelsblad, en werkte mee aan documentaires voor de BBC en CNN. Momenteel is hij hoogleraar Democracy, Human Rights and Journalism aan het Bard College in New York. In 2008 ontving Buruma de Erasmusprijs voor zijn buitengewone bijdrage aan de Nederlandse cultuur. Tot zijn bekendste boeken horen 'Occidentalisme' (2004), 'De spiegel van de zonnegodin' (1984), 'Dood van een gezonde roker' (2006), 'Het loon van de schuld' (1994), '1945. Biografie van een jaar' (2013) en 'Hun beloofde land. Mijn grootouders in tijden van liefde en oorlog' (2016). In 2018 verscheen 'Tokio mon amour. Japanse avonturen', het portret van een jonge schrijver en van de stad die hem mede vormde. In april 2019 ontving Buruma De Gouden Ganzenveer voor zijn bijzondere bijdrage aan het geschreven woord in de Nederlandse taal. 'Het Churchillcomplex', over de opkomst en ondergang van de Anglo-Amerikaanse orde, verscheen in 2020. In 2021 verscheen zijn boek 'Na de moord in Amsterdam', over de moord op Theo van Gogh en de gevolgen daarvan voor het Nederlandse debat over de multiculturele samenleving.

In oktober 2022 verschijnen twee werken van hem: 'De fantasten' en 'Japanse foto's'.

(Foto: Merlijn Doomernik)

Meer boeken van deze auteur
Geverifieerd door MonsterInsights