Poëzievisite, Hardop! en tiende druk van ‘Doe het toch maar’: Babs Gons’ tweede jaar als Dichter des Vaderlands voortvarend van start

Babs Gons luidt haar tweede jaar als Dichter des Vaderlands vanaf oktober 2024 in met poëtische bezoeken aan alle provincies in het land en daarbuiten. Ook lanceert Gons het project Hardop! De Kunst van het Declameren. In november verschijnt de tiende druk van de bundel Doe het toch maar.

Poëzievisite: Provincietour 

Vanaf oktober 2024 bezoekt Babs Gons maandelijks één van de twaalf provincies. Om de poëzie dichter bij de mensen te brengen gaat ze op visite bij lokale dichters. Samen ondernemen ze een dichterlijke activiteit, zoals pop-up optredens, workshops, schrijven op straat, in gevangenissen, buurthuizen, kringloopwinkels en declameren op de markt. Een van de visites zal plaatsvinden in het Caribische gedeelte van het Koninkrijk: in februari reist Gons af naar Bonaire. Daar gaat ze onder andere met schoolkinderen aan de slag.

De eerste visite vond deze maand plaats. Gons ging met stadsdichter van Groningen Esmé van den Boom langs verschillende locaties om op te treden en een workshop te geven.

Hardop! De Kunst van het Declameren

In november is de officiële start van het door Gons geïnitieerde project Hardop! De Kunst van het Declameren. Dit project, waarvan tijdens de laatste editie van Poetry International een bescheiden editie plaatsvond, daagt mensen van alle leeftijden uit hun favoriete gedichten voor te dragen tijdens bijeenkomsten, manifestaties en vriendschappelijke competities.

Babs Gons over Hardop!: “Het is rijkdom om poëzie mee te dragen in het hart, omdat het waardevol is om op bepaalde momenten de juiste woorden paraat te hebben en te kunnen delen.” Via de website en het uitgebreide poëzie-archief van Poetry International kan binnenkort iedereen zich laten inspireren om de kunst van het declameren eigen te maken. Er zijn video’s te zien van onder andere Gerda Lenten Havertong, Arnon Grunberg, Lisette Ma Neza en Joost Oomen. Gons zal tevens een ronde maken langs een aantal middelbare scholen om leerlingen te helpen bij de kunst van het declameren.

Jubileum & tiende druk Doe het toch maar

Babs Gons viert de tweede helft van haar Dichter des Vaderlands-termijn bovendien met een tweeledig jubileum: in december is het precies 25 jaar geleden dat ze begon met optreden en het organiseren van spoken word-avonden. Daarnaast beleeft haar succesvolle dichtbundel Doe het toch maar (2021) zijn tiende druk.

Terugblik Dichter des Vaderlands

In september 2023 werd Babs Gons voor twee jaar aangesteld als Dichter des Vaderlands. Zij begon haar dichterschap met een tour langs boekhandels: de 1000 dichters tour.

Gedurende het jaar bewees zij zich als krachtige ambassadeur voor de poëzie. Zij stond op diverse nationale en internationale literaire festivals en droeg bij aan verschillende maatschappelijke initiatieven. Zij werd in mei van dit jaar onderscheiden met de Gouden Ganzenveer voor haar jarenlange inzet voor de groei en ontwikkeling van spoken word als literair genre in Nederland en voor haar bedachtzame en integere stem waarmee ze een eigen verhaal vertelt, dat waardevol is in een wereld van gepolariseerde meningen en grote woorden.

Gons trad ruim zestig keer op; zo droeg ze voor op het Rotterdamse Boekenbal, op De Nacht van de Literatuur, tijdens de Nacht na de Dam, op Poetry International, Read my World en bij de Anton de Kom-lezing in het Literatuurmuseum. Ze organiseerde voor het tweede jaar de Babs’ Keti Salon in de Kleine Komedie en reisde af naar het Festival International de Poesia in Colombia als Nederlandse afvaardiging. Als Dichter des Vaderlands schreef ze onder meer gedichten ter gelegenheid van de herdenking van de slavernij, de herdenking op 4 mei, de verwoestende explosie in Rotterdam, mantelzorgers, het personeelstekort in het openbaar vervoer, de situatie van het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel en de tienjarige herdenking van de vliegramp MH17. Ook schreef ze columns over poëzie voor het tijdschrift Awater, voor omroep Zwart en meerdere gedichten in opdracht, waaronder gedichten voor het Zuiderzeemuseum en het Wereldmuseum.

Voor agenda zie www.babsgons.com, voor meer informatie zie www.dichterdesvaderlands.nl

Meer nieuws

  • ‘Briefwisseling 1968-1986’ van Jeroen Brouwers en Geert van Oorschot is niets minder dan een jaloersmakend meesterstuk ★★★★’

    25 oktober 2024

    Volgens Humo is de Briefwisseling 1968 -1986 van Jeroen Brouwers-Geert van Oorschot ‘een jaloersmakend’ meesterstuk. Onno Blom noemt het in de Volkskrant ‘het ontroerende bewijs van échte vrien...

    Lees het hele bericht
  • Marietje Schaake, Koen Caris, Benjamín Labatut en Niña Weijers bij Brainwash Festival

    24 oktober 2024

    Van 24 tot en met 27 oktober vindt het Brainwash Festival plaats in Amsterdam. Tijdens dit grootste denkfestival van Nederland en België, komen schrijvers, dichters, filosofen, wetenschappers, kunste...

    Lees het hele bericht
Geverifieerd door MonsterInsights