Judith de Kom, dochter van Anton de Kom, overleden

Zondag 13 oktober 2024 overleed Judith de Kom. Als dochter van de Surinaamse schrijver, antikoloniaal activist en verzetsman Anton de Kom, zette zij zich vanaf 1968 in voor eerherstel van het werk en de daden van haar vader. Mede dankzij haar onvermoeibare inzet kreeg Anton de Koms bekendste werk Wij slaven van Suriname in 2020 een plek in de canon van Nederland. In dit boek stelt De Kom de koloniale onderdrukking van Suriname aan de kaak. Judith de Kom schreef in 1981 voor de derde druk van dit boek een voorwoord.

Judith de Kom werd in 1931 geboren als jongste en enige dochter van Anton de Kom en Petronella Borsboom. Zij verloor haar vader tijdens de Tweede Wereldoorlog. Anton de Kom werd als verzetsman opgepakt en stierf in concentratiekamp Sandborstel. Judith de Kom was toen veertien jaar. Vorig jaar ontving de familie De Kom excuses van de Nederlandse regering voor de onrechtvaardige behandeling van haar vader. Ook werd aan de Vrije Universiteit de Anton de Kom-leerstoel ingesteld. In 2022 werd voor Anton de Kom een gedenksteen onthuld in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. Judith de Kom werd 93 jaar.

Meer nieuws

  • ‘Naar zachtheid en een warm omhelzen’ van Adriaan van Dis en ‘Ik kom hier nog op terug’ van Rob van Essen zijn genomineerd voor de NS Publieksprijs!

    17 oktober 2024

    Donderdagavond 17 oktober werd in EenVandaag bekend dat Naar zachtheid en een warm omhelzen van Adriaan van Dis en Ik kom hier nog op terug van Rob van Essen zijn genomineerd voor de NS Publieksprijs,...

    Lees het hele bericht
  • Luxe, gebonden editie van ‘De ontdekking van Holland’

    16 oktober 2024

    Deze week verscheen een luxe, gebonden editie van De ontdekking van Holland met een nieuw, opzienbarend hoofdstuk. Achter de witte vitrage van het Volendamse hotel Spaander ligt de kiem van een cru...

    Lees het hele bericht

Leestips ontvangen?

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Agenda

[twitget]
Geverifieerd door MonsterInsights