Luc Panhuysen, Eva Vriend, Benjamin Duerr en Sandra Rottenberg op het Geschiedenis Festival in Haarlem

Het behoort tot de hoogtepunten van de Maand van de Geschiedenis: het Geschiedenis Festival in Haarlem! Afgelopen zaterdag 12 oktober waren verschillende auteurs van Atlas Contact als spreker of voorzitter in en om de Festivallocatie PHIL aanwezig.

Historicus Luc Panhuysen gaf naar aanleiding van zijn nog te verschijnen boek De burgerbaron een lezing over de rebelse edelman Joan Derk van der Capellen. Panhuysen laat zien dat Van der Capellen in feite de geschiedenis eigenhandig een democratischere kant op stuurde. De burgerbaron verschijnt op 1 november.

In de Gravenzaal vertelde historicus en schrijfster Eva Vriend op levendige wijze over haar onderzoek naar het eiland Schokland en Anna Diender. Diender werd noch op Schokland geboren, noch heeft ze er gewoond, toch voelde ze zich haar hele leven verbonden met dit eiland. Eva Vriend schrijft hierover in Het eiland van Anna.

Benjamin Duerr werd vanwege de nominatie van zijn boek De droom van Den Haag voor de Libris Geschiedenis Prijs door historicus Wim Berkelaar geïnterviewd. De droom van Den Haag gaat over de Haagse Vredesconferenties, die het fundament voor de wereldorde van vandaag de dag hebben gelegd.

Dagvoorzitter van het festival was Sandra Rottenberg. Zij is tevens schrijfster van De sigarenfabriek van Isay Rottenberg, het verhaal van haar grootvader die tijdens de Tweede Wereldoorlog een sigarenfabriek opzette in Nazi-Duitsland.

Met meer dan 1.000 bezoekers is het Geschiedenis Festival uitgegroeid tot een fenomeen voor geschiedenisliefhebbers. Het evenement biedt een dag vol lezingen, interviews, debatten, workshops, muziek, film, dans en signeersessies met de beste auteurs en sprekers uit binnen-en buitenland.

Meer nieuws

  • Vijf boeken van Atlas Contact op de longlist van de nieuwe Natuurboekenprijs

    14 oktober 2024

    Vijf titels van Atlas Contact maken dit jaar kans op de nieuwe Natuurboekenprijs: Natuuramnesie. Hoe we vergeten zijn hoe de natuur er vroeger uitzag van Marc Argeloo, De geur van het bos van Rob Bij...

    Lees het hele bericht
  • Annemarié van Niekerk ontvangt de Henriette Roland Holstprijs voor ‘Om het hart terug te brengen’

    10 oktober 2024

    Op zaterdag 12 oktober ontvangt Annemarié van Niekerk voor haar boek Om het hart terug te brengen de Henriette Roland Holstprijs 2023 voor geëngageerde literatuur. Deze prijs zal tijdens de Laureate...

    Lees het hele bericht
Geverifieerd door MonsterInsights