‘Creation Lake’ van Rachel Kushner en ‘James’ van Percival Everett op de shortlist van de Booker Prize 2024

De bij Atlas Contact verschenen roman Creation Lake van Rachel Kushner en de roman James van Percival Everett – die  in februari 2025 bij Atlas Contact verschijnt – zijn twee van de zes genomineerde titels voor de Booker Prize 2024.

In Creation Lake infiltreert Sadie, een gewetenloze Amerikaanse geheim agent, een groep milieuactivisten op het Franse platteland. Terwijl ze meedraait in de dagelijkse routine van hun commune raakt ze in de ban van Bruno Lacombe, hun geestelijk leider.

‘Een diepgaande en onweerstaanbare pageturner over een ingehuurde spion die een gemeenschap van eco-activisten op het platteland van Frankrijk infiltreert. Het proza ​​is spannend, de ideeën opwindend.’ – jury Booker Prize 2024

Rachel Kushner (1968) brak in 2013 internationaal door met de roman De vlammenwerpers, die op de shortlist stond voor de National Book Award en door talloze critici werd uitgeroepen tot beste boek van het jaar. In 2018 verscheen Club Mars, dat genomineerd werd voor de Booker Prize en bekroond met de Prix Médicis. Ze geeft op 23 september een Booktalk bij IlFU in Utrecht.

James is een geestige, wrange en huiveringwekkende hervertelling van De avonturen van Huckleberry Finn vanuit het perspectief van de tot slaaf gemaakte ‘Jim’. In de versie van Everett neemt hun tocht een aantal huiveringwekkende wendingen. Jim neemt het heft in eigen hand, vastberaden om zijn gezin te bevrijden. En zijn band met Huck komt in een nieuw licht te staan.

‘Een meeslepend antwoord op De avonturen van Huckleberry Finn. Gewaagd en het bewijs van menselijke veerkracht.’- jury Booker Prize  2024

Percival Everett (1956) is schrijver en professor Amerikaanse literatuur in Californië. Zijn meer dan dertig romans zijn bekroond met onder andere de pen Center USA Award voor fictie en de pen/Jean Stein Award. De verfilming van zijn roman Erasure, American Fiction, werd in 2024 bekroond met een Oscar voor het beste bewerkte scenario.

De Booker Prize is de belangrijkste literaire prijs voor de beste Engelstalige roman die in het Verenigd Koninkrijk of Ierland is gepubliceerd. De winnaar wordt op 12 november in London bekend gemaakt en ontvangt 50.000 pond.

 

Meer nieuws

  • ‘Vertel me alles’ van Elizabeth Strout is als ‘Een warm bad voor de fans’

    13 september 2024

    Onlangs verscheen de nieuwe roman van Elizabeth Strout, Vertel me alles. Dirk Jan Arensman, boekenrecensent bij Het Parool, noemt het ‘een warm bad voor de fans’. In de Verenigde Staten, waar V...

    Lees het hele bericht
  • Verfilming van Oek de Jong’s ‘Hokwerda’s kind’ door Boudewijn Koole nu al te zien bij Film by the Sea

    11 september 2024

    Vanaf 24 oktober is de verfilming van Hokwerda’s kind te zien in de bioscoop. De bestseller van Oek de Jong, waarvan 70.000 exemplaren werden verkocht, is geregisseerd door Boudewijn Koole, prijswin...

    Lees het hele bericht
Geverifieerd door MonsterInsights