Femke Deen en Ineke Huysman over ‘Moeders des vaderlands’ bij Met het oog op morgen

Femke Deen en Ineke Huysman, samenstellers van Moeders des vaderlands. De vrouwen die de Nederlanden vormden waren op 9 mei te gast bij Met het oog op morgen op Radio 1. De uitzending is  hier terug te luisteren.

De Nederlanden werden niet alleen geleid en gevormd door mannen, maar ook door een reeks invloedrijke en machtige vrouwen. Deze Moeders des Vaderlands krijgen nauwelijks erkenning voor de rol die zij speelden in de ontstaansgeschiedenis van Nederland en België. Zij worden in  Moeders des vaderlands geportretteerd door 18 historici. Zo schrijft Femke Deen over Louise de Coligny, de weduwe van Willem van Oranje die een belangrijke diplomatieke rol speelde tussen Nederland en Frankrijk. En Ineke Huysman over Amalia van Solms die met Frederik Hendrik getrouwd was en veel invloed op hem had.

Moeders des Vaderlands toont deze en andere veelal vergeten vrouwen als de politieke spelers die zij waren. De vaderlandse geschiedenis zal voortaan niet alleen meer geassocieerd worden met Karel v, Willem van Oranje en Johan de Witt, maar ook met o.a. Margaretha van Parma, van Albertine Agnes van Oranje-Nassau, landvoogdes Maria van Hongarije en stadhoudersvrouw Sophie Hedwig van Brunswijk.

Meer nieuws

  • Luistertip: 3x Jasper van Kuijk over ‘Hoe makkelijk kun je het maken?’

    25 juli 2024

    Auteur Jasper van Kuijk was onlangs te gast bij drie boeiende programma’s. Hier sprak hij over thema’s uit het recent verschenen Hoe makkelijk kun je het maken?, een toegankelijk en lichtvoetig bo...

    Lees het hele bericht
  • Cover reveal autobiografie Aleksej Navalny

    24 juli 2024

    Vandaag wordt wereldwijd het boekomslag bekendgemaakt van Patriot. Dit is het laatste bericht aan de wereld van de Russische anticorruptieactivist, oppositieleider en politiek gevangene Aleksej Navaln...

    Lees het hele bericht
Geverifieerd door MonsterInsights