Erasmusprijs 2024 toegekend aan Amitav Ghosh

De Stichting Praemium Erasmianum heeft de Erasmusprijs 2024 toegekend aan de Indiase schrijver Amitav Ghosh, auteur van o.a. De vloek van de nootmuskaat. Hij ontvangt de prijs voor zijn ‘bevlogen bijdrage aan het thema ‘de verbeelding van het ondenkbare’, waarbij klimaatverandering, een wereldcrisis zonder weerga, via het geschreven woord gestalte krijgt.’In zijn non-fictie boek De vloek van de nootmuskaat voert hij de huidige planetaire crisis terug op een desastreuze zienswijze die de aarde reduceert tot grondstof, ontzield en mechanisch gemaakt.

Ghosh (1956), geboren in Kolkata, opgeleid als sociaal-antropoloog in Oxford en woonachtig in India en de Verenigde Staten, schreef een omvangrijk oeuvre dat zowel historische romans als journalistieke essays bevat. Zijn verhalen voeren de lezer met een duizelingwekkende reikwijdte mee langs continenten en oceanen. Elk werk is gebaseerd op grondig archiefonderzoek en weet met literaire zeggingskracht grenzen en tijdsperiodes te overstijgen. Grote thema’s als migratie, diaspora en culturele identiteit worden tastbaar gemaakt, waarbij de menselijke dimensie nooit uit het oog wordt verloren.

Ghosh won eerder diverse prijzen, waaronder in 2018 de Jnanpith Award, de hoogste Indiase literaire prijs. In 2019 ontving hij een eredoctoraat van de universiteit Maastricht en riep het tijdschrift Foreign Policy hem uit tot één van de belangrijkste denkers van deze tijd.

De Erasmusprijs wordt jaarlijks toegekend aan een persoon of instelling die een buitengewoon belangrijke bijdrage heeft geleverd op het gebied van de geesteswetenschappen en de kunsten.. De Erasmusprijs bestaat uit een geldbedrag van € 150.000 en wordt uitgereikt in het najaar van 2024.

Meer nieuws

  • ‘De mierenkaravaan’, de nieuwe roman van Libris Literatuur Prijswinnaar Mariken Heitman: ‘●●●●’ ‘Wonderschoon ‘

    29 augustus 2024

    De mierenkaravaan, de nieuwe roman van Mariken Heitman, winnaar van de Libris Literatuur Prijs 2022, is verschenen. 'De mierenkaravaan is een verhaal over het aantasten en willen vasthouden van ide...

    Lees het hele bericht
  • Marietje Schaake over ‘De tech coup’ in de media

    28 augustus 2024

    Deze week is De tech coup. Hoe tech is gaan regeren en we de macht weer terugwinnen van Marietje Schaake verschenen. Veel media-aandacht In het radioprogramma Nooit meer slapen ging Atze de Vrie...

    Lees het hele bericht
Geverifieerd door MonsterInsights