Super Tuesday – ‘De verdeelde staten van Amerika’

Vandaag is het Super Tuesday, de belangrijkste dag van de voorverkiezingen in de Verenigde Staten. Op deze dag stemmen Amerikanen in veel staten tegelijk op de kandidaat die ze namens hun partij op het stembiljet willen zien bij de presidentsverkiezingen.

Charles Groenhuijsen was jarenlang correspondent in Amerika voor het NOS Journaal en werkt tegenwoordig als journalist, spreker en televisiemaker in de VS en in Nederland. In zijn recent verschenen boek De verdeelde staten van Amerika vertelt hij de lezer over twee revoluties in de VS. Er is de rechtse revolutie van de Republikeinen en Donald Trump, met haar vlucht naar het extremisme: tegen lhbtq+, tegen klimaatbeleid, en godsdienst gaat boven alles. En er is de revolutie van de jonge generatie: meer tolerantie en minder godsdienst. Jongeren bouwen aan hun eigen nieuwe Amerika en zijn steeds belangrijker in het stemhokje.

Het resultaat van de voorverkiezingen lijkt duidelijk: Donald Trump en Joe Biden zullen naar alle waarschijnlijkheid winnen en, net als in 2020, het tegen elkaar opnemen bij de verkiezingen in november. Het zal erom spannen wie van de twee groepen die Charles Groenhuijsen beschrijft aan het langste einde trekt.

Meer nieuws

  • ‘De mierenkaravaan’, de nieuwe roman van Libris Literatuur Prijswinnaar Mariken Heitman: ‘●●●●’ ‘Wonderschoon ‘

    29 augustus 2024

    De mierenkaravaan, de nieuwe roman van Mariken Heitman, winnaar van de Libris Literatuur Prijs 2022, is verschenen. 'De mierenkaravaan is een verhaal over het aantasten en willen vasthouden van ide...

    Lees het hele bericht
  • Marietje Schaake over ‘De tech coup’ in de media

    28 augustus 2024

    Deze week is De tech coup. Hoe tech is gaan regeren en we de macht weer terugwinnen van Marietje Schaake verschenen. Veel media-aandacht In het radioprogramma Nooit meer slapen ging Atze de Vrie...

    Lees het hele bericht
Geverifieerd door MonsterInsights