Tessa Leuwsha vertelt meer over haar nieuwe documentaire ‘Moeder Suriname’

Naar aanleiding van de première op IDFA van ‘Moeder Suriname’, de documentaire geïnspireerd op Tessa Leuwsha’s boek Fansi’s stilte. Een Surinaamse grootmoeder en de slavernij, was schrijver en regisseur Tessa Leuwsha te gast bij verschillende media en de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA). Op 3 november was Leuwsha te gast bij radioprogramma Opium. Hier sprak zij met Brecht van Hulten en dit gesprek kun je terugluisteren op de website van NPO Klassiek. Daarnaast was ze op 5 november te gast bij talkshow De Sociëteit, samen met zangeres Denise Jannah. Hier ging ze in gesprek met Ajouad El Miloudi en dit gesprek is terug te kijken op de website van NPO Start.

Ook was Leuwsha op 2 november aanwezig bij OBA voor een gesprek met auteur en journalist Diederik Samwel. Hier werden fragmenten van de documentaire vertoont en kwamen ook haar andere boeken aan bod, zoals Plantage Wildlust en De wilde vaart. Op zoek naar de veerkracht van Suriname. Zangeres Denise Jannah, die de voice-over en zang in de documentaire verzorgt, gaf een live optreden.

Op 11 november gaat ‘Moeder Suriname’ (Mother Suriname – Mama Sranan) in première op het IDFA Festival (International Documentary Filmfestival Amsterdam). ‘Moeder Suriname’ draait vanaf 16 november in 26 filmzalen door heel Nederland. Fansi’s stilte. Een Surinaamse grootmoeder en de slavernij verscheen in 2015 bij uitgeverij Atlas Contact en vertelt het verhaal van een Surinaamse wasvrouw, geïnspireerd door Tessa’s grootmoeder Fansi. Leuwsha gebruikt uniek archiefmateriaal om dit levensverhaal te vertellen. Ze creëert een diepgaand Surinaams narratief dat Fansi’s stem een plaats in de geschiedenis geeft. In de documentaire gebruikt Leuwsha dit indrukwekkende, deels ingekleurde archiefmateriaal om de levens te verbeelden van Surinaamse vrouwen net zoals haar grootmoeder.

Meer nieuws

  • ‘De mierenkaravaan’, de nieuwe roman van Libris Literatuur Prijswinnaar Mariken Heitman: ‘●●●●’ ‘Wonderschoon ‘

    29 augustus 2024

    De mierenkaravaan, de nieuwe roman van Mariken Heitman, winnaar van de Libris Literatuur Prijs 2022, is verschenen. 'De mierenkaravaan is een verhaal over het aantasten en willen vasthouden van ide...

    Lees het hele bericht
  • Marietje Schaake over ‘De tech coup’ in de media

    28 augustus 2024

    Deze week is De tech coup. Hoe tech is gaan regeren en we de macht weer terugwinnen van Marietje Schaake verschenen. Veel media-aandacht In het radioprogramma Nooit meer slapen ging Atze de Vrie...

    Lees het hele bericht
Geverifieerd door MonsterInsights