Caspar Janssen te gast bij Spraakmakers over zijn nieuwe boek ‘Aard van het beestje’

Een leuk gesprek om terug te luisteren: Caspar Janssen was te gast bij het radioprogramma Spraakmakers op NPO Radio 1 over zijn nieuwe boek Aard van het beestje. De beekprik, de wielewaal en 98 andere landgenoten. Met veel enthousiasme spreekt Janssen over de beestjes die hij tien seizoenen lang heeft bestudeerd.

In gesprek met Ghislaine Plag, laat Janssen horen hoe hij in Aard van het beestje wil laten zien dat niets in de natuur eigenlijk zonder elkaar kan en dat er een samenhang is waarin al de dieren met elkaar en de mens te maken hebben. Hij zegt zelf dat zijn boek ook een lofzang is, want als je je op de dieren gaat verdiepen zie je ook hoeveel ze kunnen en wat hun strategieën zijn om te overleven.

Wat typeert de rivierdonderpad, de kievit, de steenhommel en de kleine ijsvogelvlinder? Dat kun je eigenlijk pas echt goed beschrijven na zorgvuldige beschouwing van het dier in zijn eigen habitat. Tien seizoenen reisde Caspar Janssen naar bos, heide, akker, berm, weiland, beek, rivier, kust, duin, moeras en zijn eigen Amsterdamse balkon, en observeerde honderd verrassende, geliefde, maar ook onbekend-onbeminde beestjes in hun leefomgeving.

Het levert in dit boek niet alleen een fascinerende schatkist aan krioelende, vliegende, dribbelende en zoemende portretjes op, schitterend geïllustreerd door Margot Holtman, maar ook een groter verhaal over de staat van en onze omgang met het Nederlandse landschap.

Het radio interview is op de website van NPO Radio 1 te beluisteren.

Meer nieuws

  • ‘De mierenkaravaan’, de nieuwe roman van Libris Literatuur Prijswinnaar Mariken Heitman: ‘●●●●’ ‘Wonderschoon ‘

    29 augustus 2024

    De mierenkaravaan, de nieuwe roman van Mariken Heitman, winnaar van de Libris Literatuur Prijs 2022, is verschenen. 'De mierenkaravaan is een verhaal over het aantasten en willen vasthouden van ide...

    Lees het hele bericht
  • Marietje Schaake over ‘De tech coup’ in de media

    28 augustus 2024

    Deze week is De tech coup. Hoe tech is gaan regeren en we de macht weer terugwinnen van Marietje Schaake verschenen. Veel media-aandacht In het radioprogramma Nooit meer slapen ging Atze de Vrie...

    Lees het hele bericht
Geverifieerd door MonsterInsights