Drie tips om niet harder, maar slimmer te werken
Het werkende leven is inmiddels alweer een maand in volle gang. Het gevaar is dat je na de zomer weer helemaal in je oude routines zit, en vooral doet wat anderen van je verwachten. Voor iedereen die meer grip wil krijgen, zich beter wil voelen of efficienter wil werken (of anderen in je team of organisatie daarbij wil helpen) hebben we drie tips op een rijtje gezet:
1. Verdiep je in je brein en wat jij nodig hebt om beter te werken
Het is hoog tijd is voor een breinvriendelijke werkvloer, waarin neurodivergente breinen (denk aan hoogbegaafdheid, hoogsensitiviteit, ADHD, autisme en dyslexie) ook de ruimte krijgen. Juist onze verschillen zijn een kracht, want daardoor komen we tot andere inzichten en oplossingen. Aandacht voor neurodiversiteit werkt voor iedereen beter. In Als alle breinen werken vind je direct toepasbare tools waarmee werknemers en leidinggevenden een neuro-inclusieve werkplek kunnen vormgeven.
‘We moeten wat losser worden in wat we als een absolute norm zijn gaan beschouwen (niet iedereen kan braaf stilzitten tijdens een urenlange vergadering, fleurt op van een luidruchtige teambarbecue of kan in een brainstorm zijn beste nieuwe ideeën produceren). We kunnen een werkvloer creëren met elkaar waar iedereen gewoon lekker mag werken met diens voorkeuren.
Beluister hier het het gesprek over neurodiversiteit bij BNR Werkverkenners.
2. Ga aan de slag met het ontwikkelen van een groeimindset
Boek: Groeimindset. Komt los van je vastgeroeste overtuigingen en ontwikkel je talent.
Bart Heuving en Tim de Koningh zijn sportpsychologen, werk(t)en onder andere met de voetbaltalenten van AZ. Het ontwikkelen van een groeimindset is een van de zaken met het meeste impact op mensen, en die kennis is nu voor iedereen beschikbaar in hun nieuwe boek. Want zij zien in de praktijk dat veel mensen moeite hebben om een echt duurzame groeimindset te ontwikkelen, in een maatschappij die daar niet op ingericht is.
‘We hopen dat ons boek mensen in beweging krijgt. Dat het je anders naar het maken van fouten laat kijken, en je je gedrag niet meer 1 op 1 vertaalt naar je identiteit. En dat het de liefde voor leren weer aanwakkert.’
3. Stop met overwerken en leer je aandacht managen
Boek: Hyperfocus. Hoe je meer bereikt met minder werk
We hebben het drukker dan ooit, maar lijken minder voor elkaar te krijgen. Chris Bailey laat in ‘Hyperfocus’ zien dat ons brein twee standen heeft, die je kunt activeren als je je aandacht effectief inzet: hyperfocus, de stand voor diepe concentratie, en snipperfocus, de creatieve en reflectieve stand. Door neurowetenschap, psychologie en mindfulness te combineren helpt Bailey je om elk van deze twee mentale standen optimaal te benutten. Zo krijg je meer focus in werk en leven.