Mauk en De kampschilders genomineerd voor de Boekenbon Literatuurprijs 2023

 

 

 

 

 

 

 

 

Op 7 september j.l. maakte de jury van de Boekenbon Literatuurprijs de longlist voor editie 2023 bekend. Twee titels van uitgeverij Atlas Contact komen in aanmerking voor de prijs: de roman Mauk van Jan Vantoortelboom en De kampschilders van Jan Brokken.

De longlist, samengesteld door de jury onder leiding van Ingrid van Engelshoven, bestaat uit vijftien titels, een selectie van de in totaal 493 ingezonden boeken. Op donderdag 28 september blijkt of Vantoortelboom en Brokken ook genomineerd zijn voor de shortlist. Het winnende boek wordt op donderdag 9 november bekendgemaakt.

Mauk
Mauk van Jan Vantoortelboom is het verhaal van een getraumatiseerd kind dat zich niet kan weren tegen de demonen van een vader, maar er door zijn vervormde verbeelding toch in slaagt zich staande te houden. In een meesterlijke stijl beantwoordt Vantoortelboom de vraag hoe een kind zich kan weren tegen een gewelddadige ouder.  ‘Het lezen van Mauk is diep graven om de bodem te bereiken, maar daar ligt dan ook goud,’ aldus de Volkskrant.

De kampschilders
In De Kampschilders vertelt Jan Brokken het verhaal van Willem en Maria Hofker en Rudolf Bonnet, die tijdens de Tweede Wereldoorlog in hetzelfde jappenkamp terechtkwamen als zijn vader Han en moeder Olga. Ingenieus verweeft hij hun verhalen. Brokken schetst het rijke culturele leven in de jaren dertig op Bali, waar kunstenaars uit de hele wereld naartoe trokken en geïnspireerd en betoverd werden door de Balinese cultuur. Aan die wereld kwam een eind toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak. Jan Brokken brengt met De kampschilders een onvergetelijk aangrijpend verhaal dat laat zien hoe kunst in onmenselijke omstandigheden een redding kan zijn.

Boekenbon Literatuurprijs
De Boekenbon Literatuurprijs is de bekroning van het beste Nederlandstalige literaire boek van het jaar. Zowel fictie als non-fictie komt in aanmerking. Deze literatuurprijs wordt jaarlijks toegekend door een jury van beroepslezers – recensenten, boekverkopers en docenten – uit Nederland en Vlaanderen. De auteur van het bekroonde boek ontvangt een bedrag van 50.000 euro.

Meer nieuws

  • Luistertip: 3x Jasper van Kuijk over ‘Hoe makkelijk kun je het maken?’

    25 juli 2024

    Auteur Jasper van Kuijk was onlangs te gast bij drie boeiende programma’s. Hier sprak hij over thema’s uit het recent verschenen Hoe makkelijk kun je het maken?, een toegankelijk en lichtvoetig bo...

    Lees het hele bericht
  • Cover reveal autobiografie Aleksej Navalny

    24 juli 2024

    Vandaag wordt wereldwijd het boekomslag bekendgemaakt van Patriot. Dit is het laatste bericht aan de wereld van de Russische anticorruptieactivist, oppositieleider en politiek gevangene Aleksej Navaln...

    Lees het hele bericht
Geverifieerd door MonsterInsights