Debutanten om in de gaten te houden: Fien Veldman, Bilal Al Mashta en Robin Block

Debuteren is bijzonder. Een nieuwe stem die zijn weg vindt op het papier en naar de lezer. Een stem die het verdient om gehoord te worden. Met gepaste trots stellen we je dan ook voor aan onze jonge fictietalenten, recent gedebuteerd bij Atlas Contact: Fien Veldman, Bilal Al Mashta en Robin Block.

 

 

 

 

Ze is komisch en kritisch tegelijk, onze Fien Veldman. In 2021 won ze de Joost Zwagerman Essayprijs voor haar essay ‘Not Really Making It’, waarin haar originele kijk op grote, maatschappelijke thema’s als klassenongelijkheid al goed naar voren kwam. Scherp, schrijnend, maar toch ook geestig – wij waren direct onder de indruk. In haar debuutroman Xerox volgen we een naamloze kantoormedewerker, die al een poos openhartige monologen over het kantoorleven afsteekt tegen haar printer. Een absurd gegeven, maar Fien laat het werken. Xerox voegt een ander, broodnodig, levend gezicht toe aan de breed geschakeerde maar vaak eenzijdig uitgelichte literatuur over en vanuit de millennialgeneratie. Na het lezen van dit boek kijk je heel anders naar een vastgelopen printer, en ben je hoe dan ook fan van Fien.

Dat een manuscript opsturen naar een uitgeverij niet zinloos is, bewijst Bilal Al Mashta. Vanaf het moment dat redacteur Marijn haar oog liet vallen op zijn manuscript Coulis was ze er enorm door gecharmeerd. Bilals opzwepende, liefdevolle en kleurrijke proza nam haar mee naar het broeierige Algerije, waar een verstoten theaterregisseur als laatste noodgreep besluit een bruiloft te cateren. Een verhaal over thuiskomen en vrijheid, gegoten in een boek dat het midden houdt tussen een roman en een theatertekst, voorzien van een prachtig roze omslag, ontworpen door de auteur zelf (!). Bilal werd in de media al vergeleken met Hafid Bouazza, iets waar wij het alleen maar mee eens kunnen zijn.

‘Het verleden zeult ons met zich mee, niet andersom, elke stap is een ontmanteling,’ schrijft Robin Block (1980) in zijn bundel Handleiding voor Ontheemden. Dit is niet helemaal zijn debuut, maar wel zijn debuut bij onze uitgeverij. In deze stuwende, ontroerende handleiding beschrijft Robin een reis door Indonesië, het land dat voorheen het land van zijn grootouders was. De persoonlijke geschiedenis van de verteller en de grotere geschiedenis van Indonesië blijken nauw met elkaar verbonden, en met ijzersterke beelden en gewaagde registerwisselingen maakt hij dit verleden voelbaar. Een beloftevol debuut dat een voor velen onbekende periode uit onze geschiedenis verkent.

De boeken van Fien, Bilal en Robin zijn afgelopen zomermaanden verschenen bij uitgeverij Atlas Contact. Interesse in hun werk? Je koopt hun debuten in de betere boekhandel of via deze site.

Bekijk Handleiding voor Ontheemden.

Bekijk Coulis.

Bekijk Xerox.

Meer nieuws

  • ‘De mierenkaravaan’, de nieuwe roman van Libris Literatuur Prijswinnaar Mariken Heitman: ‘●●●●’ ‘Wonderschoon ‘

    29 augustus 2024

    De mierenkaravaan, de nieuwe roman van Mariken Heitman, winnaar van de Libris Literatuur Prijs 2022, is verschenen. 'De mierenkaravaan is een verhaal over het aantasten en willen vasthouden van ide...

    Lees het hele bericht
  • Marietje Schaake over ‘De tech coup’ in de media

    28 augustus 2024

    Deze week is De tech coup. Hoe tech is gaan regeren en we de macht weer terugwinnen van Marietje Schaake verschenen. Veel media-aandacht In het radioprogramma Nooit meer slapen ging Atze de Vrie...

    Lees het hele bericht
Geverifieerd door MonsterInsights