Robin Block staat in poëzie stil bij het Indiëverleden

Op 15 augustus aanstaande worden het formele einde van de Tweede Wereldoorlog in het Koninkrijk der Nederlanden en alle slachtoffers van de Japanse bezetting van Zuidoost-Azië en voormalig Nederlands-Indië herdacht. Dichter Robin Block maakt in zijn pas verschenen bundel Handleiding voor Ontheemden een poëtische zoektocht naar zijn familiewortels in Indonesië. In het kader van de Nationale Herdenking 15 augustus 1945 is hier zijn gedicht Vrouw met twee huiden te lezen.

 

 

 

VROUW MET TWEE HUIDEN

je naam op een paklijst
overschreven door Japanse tekens

je moed een voetnoot
in een verzwegen geschiedenis

kleuren die zich niet laten vangen
in een vlag – wat weet een schoolboek
van overleven?

ik kom je telkens tegen
in gepriegelde verklaringen,
in wat doorgestreept achterbleef

een getuigenis van hoe
de geschiedenis ons weegt
op een veel te grove schaal

40-grams briefpapier in de hand
van een kleinkind met twee kruinen

Robin Block en zijn Handleiding voor ontheemden
Robin Block (1980) is dichter, muzikant en performer, die zowel in Nederland als in Indonesië vele kunstwerken en voorstellingen op zijn naam heeft staan. Met zijn poëziefilm Manual for the Displaced won hij het Nederlands Poëziefilmfestival en diverse internationale prijzen. Van zijn hand verschenen de bundel Bestialen, het tweetalige In Between, Di Antara en recent Handleiding voor Ontheemden (juli 2023) waarin Block, balancerend tussen verschillende culturen en nationaliteiten, zijn eigen zoektocht naar identiteit in Indonesië spiegelt aan die van zijn Indische grootouders in Nederland.

Optredens Robin Block rondom de Indiëherdenking
Op 16 augustus aanstaande, tussen 00.00 en 01.00 uur ’s nachts, is Block te gast bij radioprogramma VPRO Nooit Meer Slapen. Met Femke van der Laan zal hij in gesprek gaan over de Indische geschiedenis en over Handleiding voor Ontheemden. Eerder die dag is Block aanwezig op de Dekoloniale Indonesië Nederland Herdenking 2023 op het Olympiaplein in Amsterdam, waar hij voordraagt uit eigen werk en zijn muziek ten gehore zal brengen.

Meer nieuws

  • ‘De mierenkaravaan’, de nieuwe roman van Libris Literatuur Prijswinnaar Mariken Heitman: ‘●●●●’ ‘Wonderschoon ‘

    29 augustus 2024

    De mierenkaravaan, de nieuwe roman van Mariken Heitman, winnaar van de Libris Literatuur Prijs 2022, is verschenen. 'De mierenkaravaan is een verhaal over het aantasten en willen vasthouden van ide...

    Lees het hele bericht
  • Marietje Schaake over ‘De tech coup’ in de media

    28 augustus 2024

    Deze week is De tech coup. Hoe tech is gaan regeren en we de macht weer terugwinnen van Marietje Schaake verschenen. Veel media-aandacht In het radioprogramma Nooit meer slapen ging Atze de Vrie...

    Lees het hele bericht
Geverifieerd door MonsterInsights