Peter Venmans wint Socratesbeker 2023 met ‘Gastvrijheid’

Peter Venmans is de winnaar van de Socratesbeker 2023 voor het beste filosofieboek met zijn essay Gastvrijheid. Dit werd gisteravond bekendgemaakt tijdens een speciale uitzending van Kunststof. Tijdens deze uitzending interviewde Frenk van der Linden de vijf auteurs op de shortlist.

De Socratesbeker wordt ieder jaar uitgereikt aan het meest prikkelende en urgente Nederlandstalige filosofieboek dat in het voorgaande jaar is verschenen.

In Gastvrijheid legt Venmans uit wat het begrip ‘gastvrijheid’ eigenlijk inhoudt, wat de geschiedenis ervan is, en hoe het nou staat met de hedendaagse gastvrijheid.

 

“Het boek is nergens sentimenteel of zoetsappig, maar het is overduidelijk uit liefde en belangstelling voor de wereld geschreven. Met interessante inzichten en onverwachte terzijdes. Last but not least strookt de inhoud geheel met de vorm. Dit is het werk van een gastheer bij wie je graag te gast bent.”
Pieter Pekelharing, juryvoorzitter.

 

Luister de uitzending van Kunststof hier terug

Meer nieuws

  • ‘De mierenkaravaan’, de nieuwe roman van Libris Literatuur Prijswinnaar Mariken Heitman: ‘●●●●’ ‘Wonderschoon ‘

    29 augustus 2024

    De mierenkaravaan, de nieuwe roman van Mariken Heitman, winnaar van de Libris Literatuur Prijs 2022, is verschenen. 'De mierenkaravaan is een verhaal over het aantasten en willen vasthouden van ide...

    Lees het hele bericht
  • Marietje Schaake over ‘De tech coup’ in de media

    28 augustus 2024

    Deze week is De tech coup. Hoe tech is gaan regeren en we de macht weer terugwinnen van Marietje Schaake verschenen. Veel media-aandacht In het radioprogramma Nooit meer slapen ging Atze de Vrie...

    Lees het hele bericht
Geverifieerd door MonsterInsights