Correctie en aanvulling op het boek ‘Je beste vriendin’

Op 18 november 2022 verscheen het boek Je beste vriendin van journalist Marjan van Marle over de emanciperende rol die Libelle en Margriet hebben gespeeld. Graag vestigen wij de aandacht op de volgende correctie betreffende een passage over voormalig adjunct-hoofdredacteur Fons te Marvelde.

Na publicatie van het boek is gebleken dat de zin op pagina 31 “Overigens voelt adjunct-hoofdredacteur Fons te Marvelde zich zo beledigd door Joop Swart dat hij een vrouw als hoofdredactrice had aangesteld, dat hij de Margriet-redactie verlaat.” niet op waarheid berust. Te Marvelde is bij Margriet gebleven in de functie van redactiemanager van De Geïllustreerde Pers (waar o.a. Margriet onder viel). Hij heeft in die functie nog bijna 3 jaar met Van den Horst (in haar rol als hoofdredactrice van Margriet) en Swart (in zijn rol als algemeen hoofdredacteur van De Geïllustreerde Pers) samengewerkt. In de tekst waarin Swart Van den Horst introduceert als hoofdredactrice in het eerste nummer van Margriet van 1972 laat hij weten dat Harry van Soelen, Fons te Marvelde en hijzelf met de hele redactie trots achter haar staan.

Meer info over Je beste vriendin

In de eerste decennia na de oorlog werden Libelle en Margriet door miljoenen vrouwen gelezen. De bladen waren hun venster op de wereld en speelden een veel grotere rol in de emancipatie dan over het algemeen wordt aangenomen. Behalve over breipatronen of koken werd er namelijk ook geschreven over specifieke thema’s als het wel of niet krijgen van kinderen, geboorteregeling, opvoeding, gelijke rechten en kansen. De redacties pleitten voor beter onderwijs, legalisering van abortus, recht op beleving van een eigen vrouwelijke seksualiteit, parttime werken en een betere kinderopvang.

Meer nieuws

  • ‘De mierenkaravaan’, de nieuwe roman van Libris Literatuur Prijswinnaar Mariken Heitman: ‘●●●●’ ‘Wonderschoon ‘

    29 augustus 2024

    De mierenkaravaan, de nieuwe roman van Mariken Heitman, winnaar van de Libris Literatuur Prijs 2022, is verschenen. 'De mierenkaravaan is een verhaal over het aantasten en willen vasthouden van ide...

    Lees het hele bericht
  • Marietje Schaake over ‘De tech coup’ in de media

    28 augustus 2024

    Deze week is De tech coup. Hoe tech is gaan regeren en we de macht weer terugwinnen van Marietje Schaake verschenen. Veel media-aandacht In het radioprogramma Nooit meer slapen ging Atze de Vrie...

    Lees het hele bericht
Geverifieerd door MonsterInsights