Dichter Mark van Tongele overleden

Namens de familie delen wij u met verslagenheid mede dat dichter Mark van Tongele (Mechelen, 1956) donderdag 23 maart 2023 onverwachts in zijn woonplaats is overleden. Hij is zesenzestig jaar geworden.

Hiermee verliest de Nederlandstalige literatuur een ware taalvirtuoos die zich na zijn studie geneeskunde en een noodlottig ongeluk geheel aan de poëzie wijdde. Hij was een van de eersten die aandacht besteedde aan digitale poëzie.

In zijn gedichten wordt de taal tot het uiterste beproefd en tuimelen beelden over elkaar heen tot een woest geheel. Taalplezier was zijn levenselixer. Het is spectaculaire poëzie met uitroeptekens en men moet een groot dichter zijn om daarin geloofwaardig te zijn, en dat was hij.

Hij publiceerde ruim veertien bundels, waarvan de meest recente, Roeivlucht, in 2021. Hij had een nieuwe bundel in voorbereiding met de titel Zonnewater. Vorige week nog stuurde hij zijn redacteur een nieuw gedicht dat onverhoopt zijn laatste zou blijken.

 

Een zee van zwart zout.
Door de deuren van duister.

En altijd is er weer
die open zijde: zonnewater.

Weldoend licht: een gedicht.

 

Meer nieuws

  • Cobi van Baars met ‘De onbedoelden’ genomineerd voor het beste boek over de geschiedenis van Limburg: De Treckpoel

    19 juli 2024

    Cobi van Baars is met De onbedoelden een van de vijf genomineerden voor De Treckpoel, een nieuwe prijs voor het beste fictie- of non-fictieboek over de geschiedenis van Limburg Cobi van Baars werd ...

    Lees het hele bericht
  • Vrijdenker van het jaar 2024: Kevyan Shahbazi

    18 juli 2024

    Keyvan Shahbazi, auteur van De Amerikaan van Karadj, wordt op 14 september a.s. uitgeroepen tot Vrijdenker van het Jaar. De atheïstisch-humanistische vrijdenkersvereniging De Vrije Gedachte, bestaand...

    Lees het hele bericht
Geverifieerd door MonsterInsights