Nieuwe podcast ‘Wie is Rutte?’ onderzoekt de drijfveren van de man die ruim twaalf jaar in het Torentje zit

Vanaf vandaag, 23 februari, is de vijfdelige podcast Wie is Rutte? te beluisteren. In deze podcast duiden vijf experts de drijfveren van Mark Rutte en gaan ze in op de vraag hoe hij er in slaagt al dertien jaar vanuit in het Torentje Nederland te regeren. Podcast-host Simon Dikker Hupkes onderzoekt in gesprekken met Petra de Koning, Janka Stoker, Robbert Wigt, Joost de Vries en Caroline de Gruyter vanuit verschillende invalshoeken de premier, de politicus en de persoon Mark Rutte. Dit is de tweede podcastserie in de succesvolle Wie is-reeks. De podcast Wie is Poetin? is inmiddels ruim 400.000 maal beluisterd.

In vijf podcastafleveringen van elk ongeveer 30 minuten onderzoekt Simon Dikker Hupkes samen met wisselende experts een vraag over Mark Rutte. Pragmaticus, control-freak, taalacrobaat, Mister Teflon: wie is onze premier? Hoe was hij in zijn jonge jaren, wat waren sleutelmomenten in zijn loopbaan, waarom is hij zo populair en wie zit er echt achter die eeuwige glimlach?

Simon Dikker Hupkes, behalve podcast-host ook redacteur non-fictie bij Atlas Contact: ‘Mark Rutte is onze langstzittende premier. Wat zegt het over Nederland? Waarom blijft er niets aan hem kleven en waarom lijkt hij onmisbaar in Den Haag? In Wie is Rutte? probeer ik op deze vragen een antwoord te krijgen.’

  • De podcast Wie is Rutte? is te beluisteren op de gebruikelijke podcast-kanalen.
  • De trailer is hier te beluisteren

De eerste twee afleveringen staan vanaf donderdag 23 februari 2023 online. Elke donderdag volgt een nieuwe aflevering.

Wie is Rutte? is een podcast van Atlas Contact en VBK AudioLab en werd geproduceerd door Thinium Audioboekproducties. Eerdere podcasts van Atlas Contact met onder meer Dick Swaab, Geert Mak, Jan Brokken, Ewoud Kieft, Bianca Stigter, Joris Luyendijk bereikten honderdduizenden luisteraars. De podcast Wie is Poetin? geproduceerd met VBK AudioLab bereikte inmiddels al meer dan 400.000 luisteraars.

Alle afleveringen en experts

Petra de Koning – Rutte het gewoontedier

In deze aflevering onderzoeken we het gedrag van Mark Rutte. Waar zitten de wortels van zijn onverstoorbaarheid? En waarom moet bij onze premier alles op dezelfde manier gaan? Hiervoor spreekt Simon Dikker Hupkes met Petra de Koning, journalist bij NRC. Een jaar lang volgde ze Rutte voor de biografie Mark Rutte.

Janka Stoker – Rutte de crisismanager

In deze aflevering staat het type leiderschap van Rutte centraal, en de invloed daarvan op Nederland. Waar blinkt hij in uit, wat zijn z’n valkuilen? Dat bespreken we met hoogleraar leiderschap en organisatieverandering aan de Rijksuniversiteit Groningen Janka Stoker. Samen met Harry Garretsen schreef ze onder meer Goede leiders in onzekere tijden.

Robbert Wigt – Rutte de taalacrobaat

De taalvaardigheid van Mark Rutte onderzoeken we in deze aflevering. Van een netelige bonnetjesaffaire tot ‘functie elders’; als een verbale Houdini glibbert hij uit iedere moeilijke situatie. Daarvoor spreken we met Neerlandicus Robbert Wigt, van wie onlangs het boek Supergaaf: de overtuigende taal van Mark Rutte verscheen.

Joost de Vries – Rutte de mooiweerpremier

In deze aflevering onderzoeken we de populariteit van Rutte. Welk onderbuikgevoel heeft een groot deel van de kiezers meer dan een decennium op deze man laten stemmen? Daarvoor spreken we adjunct-hoofdredacteur van De Groene Amsterdammer Joost de Vries. In zijn essaybundel De gelukkigste man van Nederland, gaat hij hierop in.

Caroline de Gruyter – Rutte de Europeaan

In deze aflevering ligt de focus op de machtspositie van Rutte, en daarmee die van Nederland, in de Europese Unie. Hij ging van nieuwkomer naar langstzittende van alle 27 regeringsleiders. Hoe is de houding van Nederland naar Brussel, en andersom? En wat probeert Rutte daar te halen?  We praten hierover met journalist en EU-expert Caroline de Gruyter. Ze schrijft voor NRC. En haar meest recente boek is Beter wordt het niet. Een reis door het Habsburgse Rijk en de Europese Unie.

Meer nieuws

  • ‘De mierenkaravaan’, de nieuwe roman van Libris Literatuur Prijswinnaar Mariken Heitman: ‘●●●●’ ‘Wonderschoon ‘

    29 augustus 2024

    De mierenkaravaan, de nieuwe roman van Mariken Heitman, winnaar van de Libris Literatuur Prijs 2022, is verschenen. 'De mierenkaravaan is een verhaal over het aantasten en willen vasthouden van ide...

    Lees het hele bericht
  • Marietje Schaake over ‘De tech coup’ in de media

    28 augustus 2024

    Deze week is De tech coup. Hoe tech is gaan regeren en we de macht weer terugwinnen van Marietje Schaake verschenen. Veel media-aandacht In het radioprogramma Nooit meer slapen ging Atze de Vrie...

    Lees het hele bericht
Geverifieerd door MonsterInsights