Ontdekkingsreizigster en bioloog Arita Baaijens neemt deel aan Sea Women Expeditions 2022 in Arctische oceaan bij Noorwegen

fotograaf Sacha de Boer

Ontdekkingsreizigster, schrijfster en bioloog Arita Baaijens voegt zich op 23 november 2022 bij Sea Women Expeditions (SWX) in Noorwegen. Het team, bestaande uit 34 vrouwelijke en internationale professionals, vraagt aandacht voor effecten van klimaatverandering op het marien ecosysteem in de Arctische oceaan bij Noorwegen, zo’n 350 kilometer boven de poolcirkel.

Deze reis sluit aan bij Baaijens’ nieuwe project ‘Solliciteren bij de [Noord]zee’, waarin ze wil onderzoeken wat de zee zelf vindt van klimaatverandering en uitbuiting door mensen. Wie of wat is de zee eigenlijk? Hoe verstaan mens en zee elkaar? Kan een mens het leven in zee wel vertegenwoordigen?

Dit project vormt de afsluiting van het filosofisch experiment ‘Taal voor de toekomst’, waarin zij de conventionele manier van denken over de zee in twijfel trekt. Volgens Baaijens wordt het tijd om een nieuwe taal te verzinnen waardoor communicatie tussen mens en zee mogelijk wordt.

Je kunt de zoektocht volgen via blogs op de website, social media en essays in o.a. De Groene Amsterdammer. Het eindresultaat is een boek dat zal verschijnen bij uitgeverij Atlas Contact.

Arita Baaijens werd bekend met boeken als Woestijnnomaden en Op zoek naar het paradijs.

Haar laatste boek, Paradijs in de polder, werd genomineerd voor het Beste Spirituele boek. In dit boek spoort Arita Baaijens de lezer aan de hand van tientallen oefeningen aan om de mobiele telefoon uit te zetten en contact te maken met Nederlands landschap.

 

https://taalvoordetoekomst.nl/

https://www.aritabaaijens.nl/

 

 

Meer nieuws

  • Rob van Essen en Bertram Koeleman genomineerd voor de Boekenbon Literatuurprijs 2024

    5 september 2024

    Ik kom hier nog op terug van Rob van Essen en Dit is jouw tijd van Bertram Koeleman staan op de longlist van  de Boekenbon Literatuurprijs 2024, de bekroning van het beste Nederlandstalige literaire ...

    Lees het hele bericht
  • ‘De mierenkaravaan’, de nieuwe roman van Libris Literatuur Prijswinnaar Mariken Heitman: ‘●●●●’ ‘Wonderschoon ‘

    29 augustus 2024

    De mierenkaravaan, de nieuwe roman van Mariken Heitman, winnaar van de Libris Literatuur Prijs 2022, is verschenen. 'De mierenkaravaan is een verhaal over het aantasten en willen vasthouden van ide...

    Lees het hele bericht
Geverifieerd door MonsterInsights