Margot Dijkgraaf wint de bronzen Zeeuwse Boekenprijs 2022

Op dinsdag 1 november heeft Margot Dijkgraaf de bronzen Zeeuwse Boekenprijs 2022 gewonnen voor haar boek In de voetsporen van mijn grootvader dat in september 2021 verscheen. De prijs werd uitgereikt in CineCity in Vlissingen.

 

Naast In de voetsporen van mijn grootvader werden negen andere titels genomineerd door de jury, dit jaar onder voorzitterschap van Commissaris van de Koning Hans Polman. Vanwege het jubileum, de Zeeuwse Boekenprijs bestaat dit jaar 20 jaar, is er ook een zilveren en bronzen prijs uitgereikt.

 

Over Margot Dijkgraaf:

Margot Dijkgraaf (1960) is literatuurcriticus (nrc) en auteur. Ze was directeur van het Centre Français du Livre bij Maison Descartes, van Academisch-cultureel centrum Spui25 en is curator van literaire en culturele evenementen, voornamelijk in Frankrijk en Nederland. Van haar hand verschenen onder meer Franstalige literatuur van nu (2003), Spiegelbeeld en schaduwspel. Het oeuvre van Hella S. Haasse (2014), Lezen in Frankrijk. Een literaire tour de France (2018), Zij namen het woord. Rebelse vrouwen in de Franse letteren (2020) en Met Parijse pen. Literaire omzwervingen (in samenwerking met fotograaf Bart Koetsier, 2020). In 2021 ontving zij de Gouden Ganzenveer.

 

Over In de voetsporen van mijn grootvader:

Op een dag opent Margot Dijkgraaf thuis een koffertje dat ze decennialang onder haar moeders bed heeft zien liggen. Ze vindt er een met de hand geschreven artikel in van haar grootvader, over Penthesilea, heldin in de gelijknamige tragedie van de Duitse schrijver Heinrich von Kleist. Ruim een eeuw voordat Dijkgraaf een boek publiceerde over rebelse vrouwen in de letteren, blijkt haar grootvader over een rebelse literaire heldin te hebben geschreven. Ze wordt nieuwsgierig. Wie was die grootvader die ze nooit heeft gekend, zoon uit een geslacht van Zeeuwse boomkwekers en zaadhandelaren, die weigerde zijn plek in het familiebedrijf in te nemen, maar zijn eigen weg ging en zijn passie voor literatuur volgde? Hoe was het om te trouwen tijdens de Eerste Wereldoorlog? Ze volgt zijn weg, van Goes en Domburg, naar Kampen, Brielle en Hilversum. En passant maakt ze kennis met de wereld van P.C. Boutens, de schilders rond Jan Toorop, het werk van Von Kleist en de psycholoog Gerard Heymans.

 

Meer nieuws

  • Rob van Essen en Bertram Koeleman genomineerd voor de Boekenbon Literatuurprijs 2024

    5 september 2024

    Ik kom hier nog op terug van Rob van Essen en Dit is jouw tijd van Bertram Koeleman staan op de longlist van  de Boekenbon Literatuurprijs 2024, de bekroning van het beste Nederlandstalige literaire ...

    Lees het hele bericht
  • ‘De mierenkaravaan’, de nieuwe roman van Libris Literatuur Prijswinnaar Mariken Heitman: ‘●●●●’ ‘Wonderschoon ‘

    29 augustus 2024

    De mierenkaravaan, de nieuwe roman van Mariken Heitman, winnaar van de Libris Literatuur Prijs 2022, is verschenen. 'De mierenkaravaan is een verhaal over het aantasten en willen vasthouden van ide...

    Lees het hele bericht
Geverifieerd door MonsterInsights