Iris Sommer winnaar Huibregtsenprijs voor onderzoek naar ongelijke medische behandeling mannen en vrouwen

fotograaf Helke-Vijsma

Iris Sommer, auteur van Het vrouwenbrein, en hoogleraar psychiatrie aan het Universitair Medisch Centrum Groningen, ontving maandagavond 10 oktober de Huibregtsenprijs 2022 voor haar onderzoek naar ongelijke medische behandeling van mannen en vrouwen.

Sommer kreeg de prijs voor de door haar ontwikkelde nieuwe behandelrichtlijnen voor de zorg voor vrouwen met psychotische aandoeningen. Volgens de jury heeft Sommer daarmee de behandelperspectieven van vrouwelijke patiënten aanzienlijk verbeterd. “Een prestatie van formaat”, aldus de jury.

De Huibregtsenprijs is bestemd voor een onderzoeker, die met een recent onderzoeksproject wetenschappelijk kwaliteit en vernieuwing heeft gecombineerd met een bijzondere maatschappelijke meerwaarde. De prijs bestaat uit een sculptuur (‘De Denker’, van beeldend kunstenaar Wil van der Laan) en een geldbedrag van 25.000 euro voor onderzoeksactiviteiten.

Minister Robbert Dijkgraaf van Onderwijs reikte de prijs uit aan de van oorsprong Brabantse hoogleraar.

Iris Sommer publiceerde vorig jaar de bestseller Het vrouwenbrein, waarvan inmiddels zes drukken zijn verschenen en dat inmiddels in verschillende buitenlandse talen is verschenen, waaronder Duitsland.

Bron: OogTV

Meer nieuws

  • Rob van Essen en Bertram Koeleman genomineerd voor de Boekenbon Literatuurprijs 2024

    5 september 2024

    Ik kom hier nog op terug van Rob van Essen en Dit is jouw tijd van Bertram Koeleman staan op de longlist van  de Boekenbon Literatuurprijs 2024, de bekroning van het beste Nederlandstalige literaire ...

    Lees het hele bericht
  • ‘De mierenkaravaan’, de nieuwe roman van Libris Literatuur Prijswinnaar Mariken Heitman: ‘●●●●’ ‘Wonderschoon ‘

    29 augustus 2024

    De mierenkaravaan, de nieuwe roman van Mariken Heitman, winnaar van de Libris Literatuur Prijs 2022, is verschenen. 'De mierenkaravaan is een verhaal over het aantasten en willen vasthouden van ide...

    Lees het hele bericht
Geverifieerd door MonsterInsights