Mariska Kret wint Ig Nobelprijs voor onderzoek naar ‘romantische klik’
Hoogleraar cognitieve psychologie en auteur bij Atlas Contact Mariska Kret en haar collega cognitief psycholoog Eliska Prochazkova van de Universiteit Leiden hebben een van de Ig Nobelprijzen gewonnen met hun onderzoek naar de romantische klik tussen mensen. Ze ontdekten dat de aantrekkingskracht tussen personen is af te lezen aan het gelijk lopen van hun hartslag en huidgeleiding.
Ig Nobelprijzen zijn bedoeld voor onderzoek dat je eerst laat lachen en daarna aan het denken zet. Ze worden altijd voor de bekendmaking van de (echte) Nobelprijzen uitgereikt. Het onderzoek van de Leidse wetenschappers is in november 2021 gepubliceerd in Nature Human Behaviour.
Het onderzoek liet zien dat bij singles die zich aangetrokken voelden tot hun datingpartner, de hartslag synchroniseerde met hun date. Steeg de hartslag van de een, dan steeg de hartslag van de date ook. En daalde de hartslag, dan daalde die bij de ander ook. De huidgeleiding volgde eenzelfde patroon.
Bij OP1 vertelde Mariska Kret over het onderzoek.
Mariska Kret publiceerde dit voorjaar Van glimlach tot grimas waarin ze schrijft over emoties bij dier en mens.
Mensen zijn tot op zekere hoogte in staat elkaars emoties van het gezicht te lezen, maar hoe doen andere dieren dat? Hoort een vogel aan de zang van een andere vogel wat z’n stemming is? Laat een chimpansee z’n vrolijkheid blijken met een grijns, of betekent die zogenaamde lach juist iets heel anders? En ruikt een hond aan een andere hond hoe de vlag er vandaag bijhangt? Voor alle dieren die in sociale groepen leven is het belangrijk te begrijpen waar hun soortgenoten zich mee bezighouden. Gezichtsexpressies, lichaamstaal en andere emotionele uitingen spelen daarbij een cruciale rol.