Schrijver en Erasmusprijs laureaat Barbara Ehrenreich overleden

Donderdag 1 september 2022 overleed Barbara Ehrenreich, Amerikaans onderzoeksjournalist en schrijver. Dat maakte haar zoon vrijdag bekend.

Barbara Ehrenreich schreef meer dan twintig boeken over sociale ongelijkheid en was pionier in het genre participerende onderzoeksjournalistiek. Zij combineerde de wetenschappelijk analytische methode met een literaire stijl en humor, en was daarmee een belangrijke stem in het actuele debat rond waarheidsvinding. Daarnaast werd zij gedreven door empathie en sociaal engagement.

Zij brak internationaal door met haar boek Nickel and Dimed: On (Not) Getting By in America in 2001 (De achterkant van de Amerikaanse droom), waarvoor ze maandenlang probeerde rond te komen van de opbrengst van zogenaamd ‘ongeschoold werk’. De rode lijn in haar werk was de bedrieglijke mythe van de Amerikaanse droom. Terugkerende thema’s in haar werk waren: de arbeidsmarkt, de gezondheidszorg, armoede en de positie van vrouwen. Het zijn thema’s die de laatste jaren alleen maar aan actualiteit hebben gewonnen.

In 2018 ontving Barbara Ehrenreich de Erasmusprijs die door Koning Willem Alexander werd uitgereikt in Amsterdam. De Stichting die de prijs uitreikt, prees haar om haar moed zichzelf in de strijd te werpen in haar diepgravende journalistieke werk. ‘Door zelf het leven te leiden van mensen in precaire situaties, geeft zij een stem aan groepen die anders niet gehoord worden. Zij laat ons zo de wereld zien door andere ogen.’

In april 2018 verscheen bij Atlas Contact haar laatste boek Oud genoeg om dood te gaan, waarin ze ingaat op vragen die iedereen zich zou moeten stellen over de eindigheid van het leven. Ze schreef hiermee het ‘beste pleidooi voor een goed leven’.

Barbara Ehrenreich werd 81 jaar.

Meer nieuws

  • ‘Bloedmooi en onvergetelijk’ – ‘Rouwdouwers’, de debuutroman van Falun Ellie Koos

    6 september 2024

    ‘Gevoelig, rauw, vitaal en compromisloos proza. Bloedmooi en onvergetelijk’, aldus Manon Uphoff over Rouwdouwers, de debuutroman van Falun Ellie Koos. Het is het indringende verhaal over een broer...

    Lees het hele bericht
  • Rob van Essen en Bertram Koeleman genomineerd voor de Boekenbon Literatuurprijs 2024

    5 september 2024

    Ik kom hier nog op terug van Rob van Essen en Dit is jouw tijd van Bertram Koeleman staan op de longlist van  de Boekenbon Literatuurprijs 2024, de bekroning van het beste Nederlandstalige literaire ...

    Lees het hele bericht

Leestips ontvangen?

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Agenda

[twitget]
Geverifieerd door MonsterInsights