Boerenprotesten begrijpen met boeken van Eva Vriend en Floor Milikowski

De actuele discussie over stikstof gaat door, en de onvrede onder agrariërs is nog niet voorbij. Hoe is het zover gekomen? NRC tipt deze week boeken, documentaires en tv-programma’s om de boerenthematiek en de agrarische geschiedenis te leren begrijpen.

Drie boeken in het lijstje zijn van schrijvers van Atlas Contact.

Floor Milikowski met Een klein land met verre uithoeken

‘Na haar boek Van wie is de stad, waarin ze naar verklaringen zoekt voor het economisch succes van Amsterdam, raakte journalist Floor Milikowski geïnteresseerd in de keerzijde van dit verhaal. Hoe vergaat het de krimpregio’s? In haar het boek Een klein land met verre uithoeken laat ze zien dat krimp in de regio’s geen natuurverschijnsel is, maar het gevolg van politieke keuzes.

NRC liep op een snikhete dag met haar door Wildlands, de dierentuin in Emmen die het tij voor de stad moest keren, maar die uiteindelijk op een financieel fiasco dreigt uit te lopen.’

Eva Vriend met Eens ging de zee hier tekeer

‘Eva Vriend is de chroniqueur bij uitstek van de geschiedenis van de Zuiderzee. Eerder beschreef ze die al vanuit het perspectief van Het nieuwe land, ofwel de Noordoostpolder die op de bodem van deze voormalige zee tot stand gebracht is.
In haar laatste boek, Eens ging de zee hier tekeer, richt ze zich op de achterblijvers in de voormalige vissersdorpen rondom wat eens de Zuiderzee was. Ze beschrijft hoe het is om de zee waar je altijd op uitgekeken hebt ineens te zien verdwijnen. De inzichten die ze opdeed helpen ook om de crisis op het Nederlandse platteland te begrijpen.

In het museum in Spakenburg vertelde ze NRC over haar bevindingen.’

Geert Mak met Hoe God verdween uit Jorwert

‘In Hoe God verdween uit Jorwerd – een biografie van het Friese dorp Jorwerd tussen 1945 en 1995 – beschrijft Geert Mak wat er gebeurt met een plattelandsdorp als de stad in de nabijheid oprukt, melk- en landbouwmachines hun intrede doen en er ‘import’ komt die niet meer groet.’ In 2021 verscheen de jubileumeditie van deze klassieker waarin Geert Mak de historische omwenteling beschrijft waarvan nu pas de omvang en de gevolgen zichtbaar worden.

Meer nieuws

  • ‘Bloedmooi en onvergetelijk’ – ‘Rouwdouwers’, de debuutroman van Falun Ellie Koos

    6 september 2024

    ‘Gevoelig, rauw, vitaal en compromisloos proza. Bloedmooi en onvergetelijk’, aldus Manon Uphoff over Rouwdouwers, de debuutroman van Falun Ellie Koos. Het is het indringende verhaal over een broer...

    Lees het hele bericht
  • Rob van Essen en Bertram Koeleman genomineerd voor de Boekenbon Literatuurprijs 2024

    5 september 2024

    Ik kom hier nog op terug van Rob van Essen en Dit is jouw tijd van Bertram Koeleman staan op de longlist van  de Boekenbon Literatuurprijs 2024, de bekroning van het beste Nederlandstalige literaire ...

    Lees het hele bericht

Leestips ontvangen?

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Agenda

[twitget]
Geverifieerd door MonsterInsights