Wetenschapper en auteur James Lovelock overleden

Dinsdag 26 juli 2022, op zijn geboortedag, overleed James Lovelock, wetenschapper, uitvinder en schrijver. Lovelock werd onder meer bekend als grondlegger van de Gaia-theorie die stelt dat de aarde een zelfregulerend organisme is. Deze theorie werkte hij in de jaren zeventig uit, nadat de kiem onstond in de tijd dat hij voor NASA werkte. Voor zijn wetenschappelijk werk is hij talloze malen onderscheiden, zoals door de Royal Society en de KNAW.

Zijn laatste boek Welkom in het Novaceen, werd in 2020 gepubliceerd. In dit boek zet hij uiteen hoe het nieuwe tijdperk van hyperintelligentie, gaia en de mens er uit kan zien. Naar zijn mening kan kunstmatige intelligentie de aarde redden. Naar aanleiding van het verschijnen van zijn boek gaf hij een openhartig interview aan NRC.

Hij werd 103 jaar.

 

Meer nieuws

  • ‘Bloedmooi en onvergetelijk’ – ‘Rouwdouwers’, de debuutroman van Falun Ellie Koos

    6 september 2024

    ‘Gevoelig, rauw, vitaal en compromisloos proza. Bloedmooi en onvergetelijk’, aldus Manon Uphoff over Rouwdouwers, de debuutroman van Falun Ellie Koos. Het is het indringende verhaal over een broer...

    Lees het hele bericht
  • Rob van Essen en Bertram Koeleman genomineerd voor de Boekenbon Literatuurprijs 2024

    5 september 2024

    Ik kom hier nog op terug van Rob van Essen en Dit is jouw tijd van Bertram Koeleman staan op de longlist van  de Boekenbon Literatuurprijs 2024, de bekroning van het beste Nederlandstalige literaire ...

    Lees het hele bericht

Leestips ontvangen?

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Agenda

[twitget]
Geverifieerd door MonsterInsights