Schrijfster en columniste Marjan Berk viert 90e verjaardag

Op maandag 11 juli 2022 wordt Marjan Berk, zangeres, cabaretière columniste en schrijfster, 90 jaar. Nadat ze in 1981 haar eerste boek – Nooit meer slank – publiceerde,  schreef ze nog veertig romans, verhalenbundels en kinderboeken. Ze wordt ‘de koningin van het korte verhaal’ genoemd en weet altijd feilloos de finesses van het dagelijks leven bloot te leggen met humor én zelfspot. Zoals ook in haar laatst verschenen bundel Op weg naar de toekomst. Verhalen en columns over het leven.

Marjan Berk (1932) was ook jarenlang werkzaam in cabaret, toneel, musical, film en televisie. Ze schreef meer dan honderd scenario’s, onder andere voor Vrouwenvleugel – waar ze de Gouden Televizier-ring 1994 mee won.

Sinds 1983 schrijft zij columns, eerst in het Utrechts Nieuwsblad, de Provinciale Zeeuwse Courant, de Gaykrant en Margriet en inmiddels al vele jaren in het AD. Zij is daarmee de oudste columniste van Nederland. In haar columns bespreekt ze alles wat haar in het dagelijks leven bezig houdt, zoals boeken, laaggeletterdheid, de liefde en de mens. Onvermoeibaar reisde ze tot voor enige jaren geleden door het hele land om lezingen te geven in boekhandels en bibliotheken en om zich in te zetten voor de laaggeletterden.

Ter ere van haar verjaardag herhaalt de NPO op 11 juli het AVROTROS programma ‘Andermans Veren’ uit 2004 (om 16.25 uur op NPO1). In dit programma was Marjan destijds te gast en besprak daar samen met de presentator diverse fragmenten van (cabaret) voorstellingen.

Marjan was onlangs nog te gast bij de podcast MISCHA! van NPO Radio 1. Luister de aflevering hier terug.

Meer nieuws

  • ‘Bloedmooi en onvergetelijk’ – ‘Rouwdouwers’, de debuutroman van Falun Ellie Koos

    6 september 2024

    ‘Gevoelig, rauw, vitaal en compromisloos proza. Bloedmooi en onvergetelijk’, aldus Manon Uphoff over Rouwdouwers, de debuutroman van Falun Ellie Koos. Het is het indringende verhaal over een broer...

    Lees het hele bericht
  • Rob van Essen en Bertram Koeleman genomineerd voor de Boekenbon Literatuurprijs 2024

    5 september 2024

    Ik kom hier nog op terug van Rob van Essen en Dit is jouw tijd van Bertram Koeleman staan op de longlist van  de Boekenbon Literatuurprijs 2024, de bekroning van het beste Nederlandstalige literaire ...

    Lees het hele bericht

Leestips ontvangen?

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Agenda

[twitget]
Geverifieerd door MonsterInsights