Vertalers organiseren Literaire benefietavond voor Oekraïne in het Goethe instituut in Amsterdam

Passend bij de rol van vertalers als bemiddelaars tussen culturen organiseren de leden van de Sectie Vertalers van de Auteursbond een benefietavond op vrijdag 17 juni in het Goethe Instituut in Amsterdam. Zij willen met hun eigen literaire middelen hun solidariteit uitdrukken met de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne, en geld ophalen voor concrete financiële hulp.

Programma
Voor dit programma heeft een aantal gerenommeerde literair vertalers krachtige gedichten en interessante relevante prozateksten uit de wereldliteratuur gekozen rondom dit thema. Zij zullen deze naast het Nederlands ook zo veel mogelijk in de oorspronkelijke taal voorlezen. De optredende vertalers zijn onder meer:

Arie van der Ent (Oekraïens), Anne Folkertsma (Duits), Elly Schippers en Jantsje Post (Duits), Rob van der Veer (Afrikaans), Marijke Emeis en Hans Kloos (Engels),

Martine Woudt en Gertrud Maes (Frans), Mari Alföldy (Hongaars), Hero Hokwerda (Nieuwgrieks), Nina Targan Mouravi (Oekraïens en Russisch)

Zij dragen voor uit werk van Lina Kostenko, C. Louis Leipoldt, Wole Soyinka, George Oppen, Samar Yazbek, Larry Tremblay, Endre Ady, Jevgeni Jevtoesjenko, Joelija FridmanNino Haratischwili en Natascha Wodin.

Arie van der Ent, die online aanwezig zal zijn vanuit Oekraïne, zal worden geïnterviewd door Mari Alföldy. Ook kan het publiek meedenken over een interessant vertaalprobleem in een recent Russisch anti-oorlogsgedicht. De muzikale omlijsting wordt verzorgd door tenor Gábor Bálint, begeleid door pianiste Luba Podgayskaya, en het Hongaars Koor Amsterdam, aangevuld door een ad-hoc-koor van vertalers, onder leiding van Máté Lachegyi.

Aanmelden
Om enig zicht te houden op het aantal bezoekers, stellen we het op prijs als u zich van tevoren aanmeldt via benefiet@intranslation.nl.

Doneren
Bijdrage: minimaal 10 euro, meer mag! U kunt uw bijdrage vooraf overmaken naar Stichting Hongaarse Salon Amsterdam, rekeningnummer NL58 ABNA 0406 6848 20 onder vermelding van ‘benefiet Oekraïne’. Op de avond zelf is het mogelijk om contant te betalen of via een digitaal betaalverzoek. Ook als u niet kunt komen, kunt u natuurlijk een bedrag overmaken voor het goede doel.

Alle medewerkers leveren belangeloos hun bijdrage, alle inkomsten komen de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne ten goede!

Wanneer
Vrijdag 17 juni 2022

Ontvangst met koffie en thee vanaf 19.30 uur

Het programma begint om 20.00 uur

Er is een pauze en het programma eindigt rond 22.00 uur,
daarna is er gelegenheid om bij een drankje na te praten.

Waar

Goethe Instituut Amsterdam, Herengracht 470, Amsterdam

Meer nieuws

  • ‘Bloedmooi en onvergetelijk’ – ‘Rouwdouwers’, de debuutroman van Falun Ellie Koos

    6 september 2024

    ‘Gevoelig, rauw, vitaal en compromisloos proza. Bloedmooi en onvergetelijk’, aldus Manon Uphoff over Rouwdouwers, de debuutroman van Falun Ellie Koos. Het is het indringende verhaal over een broer...

    Lees het hele bericht
  • Rob van Essen en Bertram Koeleman genomineerd voor de Boekenbon Literatuurprijs 2024

    5 september 2024

    Ik kom hier nog op terug van Rob van Essen en Dit is jouw tijd van Bertram Koeleman staan op de longlist van  de Boekenbon Literatuurprijs 2024, de bekroning van het beste Nederlandstalige literaire ...

    Lees het hele bericht

Leestips ontvangen?

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Agenda

[twitget]
Geverifieerd door MonsterInsights