Jeroen Brouwers overleden

Jeroen Brouwers (Batavia 1940), schrijver, polemist en essayist is op 11 mei 2022 op 82-jarige leeftijd na een kort ziekbed overleden. Hij laat een omvangrijk, gevarieerd en veelbekroond oeuvre na.

‘De boeken die ik heb geschreven zijn mijn biografie: zij zijn de voetstappen die ik nalaat op mijn weg. Al mijn boeken zijn autobiografisch en niettemin alle gelogen – ik schrijf dan ook niet historie, maar literatuur: de mijne. Ik ben de verhalen die ik vertel.’

Jeroen Brouwers bracht zijn kindertijd door in Indië. Na de Japanse invasie belandde hij in het Japanse interneringskamp Tjideng. In 1948 kwam Brouwers naar Nederland, waar hij tot zijn zeventiende in katholieke kostscholen verbleef. Na zijn dienstplicht werkte hij enkele jaren in de journalistiek.

In 1964 debuteerde hij met de verhalenbundel Het mes op de keel. Voor zijn daaropvolgende roman, Joris Ockeloen en het wachten (1967), ontving hij de Vijverbergprijs. Bij het grote publiek wordt hij bekend met Bezonken rood (1981), waarin hij de toestanden in het jappenkamp beschrijft (inmiddels meer dan 50 drukken). Deze roman vormt het tweede deel van de Indiëtrilogie, met als eerste deel Het verzonkene (1979, Multatuliprijs 1980) en De zondvloed (1988, F. Bordewijk-prijs 1989) als laatste deel.

In 1993 werd hem de Constantijn Huygens-prijs toegekend. De essaybundel Vlaamse leeuwen (1994) werd bekroond met de Gouden Uil voor non-fictie.

In 2000 verscheen Geheime kamers, waarvoor Brouwers de Multatuliprijs, de AKO Literatuurprijs en de Gouden Uil ontving. In 2007 kwam de roman Datumloze dagen uit. In ditzelfde jaar wordt Brouwers onderscheiden met de Prijs der Nederlandse Letteren voor zijn gehele oeuvre. In 2011 verscheen zijn bejubelde roman Bittere bloemen. Aan Het hout (2014), de eerste Nederlandse roman over jeugdmisbruik in de katholieke kerk, werd de ECI Literatuurprijs toegekend.

In 2017 verscheen De laatste deur, een literaire geschiedenis van zelfmoord, in een nieuwe, ingrijpend herziene en geactualiseerde editie.

In 2018 werd aan Brouwers door de Radboud Universiteit Nijmegen een eredoctoraat toegekend.
Zijn laatste boek, Cliënt E. Busken, werd bekroond met de Libris Literatuur Prijs 2021. Binnenkort verschijnt Brouwers’ autobiografische bundel Alles echt gebeurd.

Jeroen was niet alleen een heel groot schrijver, een van de belangrijkste schrijvers van ons taalgebied, maar ook een zeer aimabel mens. We zullen hem erg missen.

Meer nieuws

  • ‘Stemmen’ van Naomi Rebekka Boekwijt is het Hebban Boek van de Maand

    1 juli 2024

    Stemmen, van Naomi Rebekka Boekwijt, is het Hebban Boek van de Maand juli! Stemmen is een psychiatrische roman over een jonge vrouw genaamd Sis. Zij voelt zich afgesloten van de wereld en hoort en ...

    Lees het hele bericht
  • Adriaan van Dis presenteert om gezondheidsredenen Zomergasten niet

    28 juni 2024

    Wegens gezondheidsredenen heeft Adriaan van Dis op advies van behandelende specialisten moeten besluiten het komende seizoen van VPRO Zomergasten niet te presenteren. Adriaan van Dis: 'Tot mijn gro...

    Lees het hele bericht
Geverifieerd door MonsterInsights